Hlavní obsah

Běhu do vrchu na Andrlův chlum se letos účastnilo rekordních 132 závodníků

Novinky, Stanislava Dvořáková

V sobotu 4. ledna atletický oddíl TJ Jiskra Ústí nad Orlicí uskutečnil již 41. ročník běhu do vrchu na Andrlově chlumu pro muže i ženy od žákovských kategorií až po veterány s rekordním počtem 132 závodníků.

Foto: Stanislava Dvořáková

V sobotu 4.ledna se uskutečnil 41.ročník běhu do vrchu na Adrlův chlum.

Článek

Ráno 4. ledna s 2°C přilákalo řadu závodníků, kdy nebyl výjimkou 28., 24. či 15. start na tomto závodě, ale i nováčky, zejména v kategorii žáků, žákyň a juniorů.

Závod byl rozdělen do devíti kategorií, a to žactvo 1999 a mladší, kdy nejmladšímu Vojtovi Hendrychovi z Holic bylo 7 let a celkem startovalo 16 žáků a 9 žákyň. Juniorů 1995-1998 se zúčastnilo 14 a 1 juniorka.

Muži byli rozděleni do čtyř kategorií: v A do 39 let startovalo 38, v B do 49 let 17, v C do 59 let 9 a v D nad 60 let 12. Nejstarším byl ing. Jiří Soukup z Hradce Králové, bývalý aktivní sportovec, ročník 1927, který se běhu účastnil již po deváté.

Ženy startovaly ve dvou kategoriích: A do 35 let v počtu 4 závodnic a B nad 35 let 12 žen, kdy nejstarší bylo 65 let, a na běhu do vrchu startovala po osmnácté.

V kronice atletického oddílu zjistíme další informace: 10. listopadu 1973 byl poprvé uspořádán kondiční běh do vrchu na Andrlův chlum pro  žáky až veterány. Trasa byla dlouhá zhruba 2 km s převýšením 222 m se startem u restaurace Mendrik a cílem na Andrlově chlumu, odkud se závodníci vraceli hned dolů, kde bylo vyhodnocení. Od té doby se nic nezměnilo, jen termín byl přesunut na první sobotu v lednu.

Na závod začali přijíždět sportovci z celé republiky, účastnil se i závodník z Polska a letos Milan Celerín z Martina na Slovensku, který je v Česku známý z umístění předních míst závodů do vrchu a v duatlonu.

V kronice jsou uvedeny nejlepší časy všech dob, kdy rekord 8:40 Miroslava Vítka nebyl dosud překonán. Pod 9 minut se však od té doby dostali další čtyři závodníci. V ženách nejlepší čas 11:35 dosáhla Erika Kaplanová a další tři se dostaly pod 12 minut.

Výsledky letošního běhu sice nepřekonaly rekordy, ale počtem závodníků k rekordu patřit budou.

Na blátivé trati rozmočené deštěm pátečního dne v žácích na 1. místě skončil Michal Procházka z Vysokého Mýta s časem 11:45,4 před Hynkem Tláskalem a Tomášem Chlupem. V žákyních zvítězila Klára Hanáková z Lanškrouna 15:01,2 před Kateřinou Obstovou a Štěpánkou Hojkovou. V juniorech zvítězil Michal Kačerovský z Ústí nad Orlicí 10:53,9 před Jiřím Moravcem a Vojtěchem Mikuleckým.

V mužích A se na 1. místě umístil Pavel Hrdina z Perné 9:35,1 před Milošem Kratochvílem z Pardubic a Tomášem Kuběnkou z Ústí nad Orlicí. V mužích B zvítězil Martin Vacek z České Třebové 10:24,8 před Milanem Celerínem z Martina a Petrem Macháčkem z Ústí nad Orlicí. V mužích C obsadil 1. místo Vladimír Vacarda z Liberce 11:15,6 před Alešem Stránským z České Třebové a Tomášem Kalousem ze Žamberka. V mužích D byl první Miroslav Krupička z Ústí nad Orlicí před Františkem Hájkem ze Stolan a Pavlem Rábem z České Třebové.

V ženách A zvítězila Monika Simonová z České Třebové 14:07,8 před Alenou Kalousovou ze Žamberka a Klárou Smetanovou z Hylvát. V ženách B první byla Jana Jiroušková z České Třebové 11:45,7 před Janou Matyášovou z Dolní Dobrouče a Marcelou Mikuleckou z České Třebové.

Reklama

Výběr článků

Načítám