Hlavní obsah

Během předvánočních tvůrčích dílen prošlo klatovským Pavilonem skla třináct set návštěvníků

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu 30. listopadu a 1. prosince klatovský Pavilon skla doslova praskal ve švech. Konaly se tu již tradiční předvánoční tvůrčí dílny pod názvem Kouzlo skleněného dárku. Během víkendu prošlo PASKem na třináct set návštěvníků. A přišli lidé všech věkových kategorií, od malých dětí až po penzisty.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

S technikou rytiny gravírovacím perem pomáhal zájemcům klatovský brusič a rytec skla Gabriel Hájek

Článek

„Tyto předvánoční tvůrčí dílny, jejichž tématem je skleněný dárek v řadě podob, vymyslela kurátorka PhDr. Jitka Lněničková. Největší zájem byl o techniku rytiny gravírovacím perem, kterou doplňujeme speciálními barvami na sklo. Tuto techniku lze dělat na skleničky nebo speciální placičky, které jsme si nechali vyrobit. Potom tady máme techniku, kdy se klasické třpytky sypou na skleněné vánoční ozdoby – zvonečky nebo koule. A pak jsou tu oblíbené skleněné korálky z Preciosy, ze kterých si lidé mohou vytvořit krásné vánoční ozdoby nebo přívěsky v podobě šperku," popsala lektorka Marie Kubalíková.

Pomáhalo pět lektorek 

Zvuk gravírovacích per se rozléhal po celém pavilonu.

„Během předvánočních dílen byl největší zájem o techniku rytiny gravírovacím perem. Ta se lidem líbí úplně nejvíc. Letos jsme tuhle techniku nabídli poprvé na jarním tvoření, pak na Otevřených ateliérech. Teď ji máme potřetí a řekla bych, že lidé sem už přímo chodí na tuhle techniku. Někteří přijdou třeba oba dva dni a vidíme, že to využívají a ty dárky si dovedou vyrobit.

Z lektorek tu pomáhají Ing. Dana Haviarová, která dělá korálky se studentkou Františkou Babkovou. Máme zde novou posilu PhDr. Miladu Čermákovou, která pomáhá s technikou ozdob sypaných třpytkami, a pak tu máme Gabriela Hájka z Klatov, který je vyučený brusič a rytec skla a bývalý mistr annínské sklárny. Ještě pořád má dílnu, ve které brousí sklo a nám tady pomáhá s gravírováním, protože je velmi trpělivý a všechno lidem rád vysvětlí a hlavně ukáže.

Máme z těchto předvánočních dílen velkou radost, protože za dva dny prošlo PASKem na 1 300 návštěvníků. Lidé se sem už naučili chodit a je na nich vidět, že sem chodí rádi," dodala s úsměvem Marie Kubalíková.

Na tvůrčích dílnách pomáhal i brusič skla 

Gabriel Hájek z Klatov, bývalý mistr annínské sklárny, si o víkendu střihnul roli lektora. „Pro mne už to začíná být pomalu druhé zaměstnání, protože sklo je můj celoživotní koníček a nejen pracovní. Požádala mne paní doktorka Lněničková, jestli bych přišel pomáhat. Tak tady pomáhám lidem, ukazuju jim, jak se pracuje s gravírovacím perem. Samy děti mají zájem a nejen děti, i maminky, babičky. Občas se objeví i nějaký tatínek, takže nechají dělat děti, ale také jim to pero vezmou z ruky a sami to zkouší.

U gravírovací techniky je pořád plno, stůl je stále obsazený, mám z toho radost. Ale podle mne je úplně jedno, u čeho se děti zastaví. Hlavně, že přijdou, že je to zajímá, že si samy udělají dárek k Vánocům," popsal svou roli na tvůrčích dílnách brusič skla.

Jak nám Gabriel Hájek přiznal, do PASKu chodí moc rád. „Vždy je to mezi těmi lidmi takové trochu vzrůšo, že si člověk může povyprávět, ukázat jim to, předvést. Občas mne lidé požádají, abych jim povídal o sklu. Pro některé lidi, když jsem ještě měl živnost, jsem známý. Vědí, o koho se jedná. Ti, co přijdou znovu, třeba něco mají z doslechu, něco z televize, takže mne lidé oslovují. Rád jim povídám o skle," dodal Gabriel Hájek.

Reklama

Výběr článků

Načítám