Hlavní obsah

Běh Martinskou stěnou v Dobřanech napsal své čtvrté pokračování

Novinky, Petr Spálenka

V Dobřanském lesoparku se opět konal tradiční terénní závod Běh Martinskou stěnou. Sešla se zde šedesátka běžců, jež si změřila síly na trati dlouhé 7,2 kilometru.

Foto: Petr Spálenka

Pořadatelé akce

Článek

V neděli 8. března v 11:00 odstartoval krosový závod v lesoparku na okraji Dobřan. Počasí už od ráno slibovalo, že se na pár hodin umoudří a ranní slunce podpořilo dobrou náladu sportovců, kteří natěšeně očekávali na čas startu. Bylo něco po desáté dopolední a prostor nahoře u pergoly se začal zaplňovat pokořiteli tratě a fanoušky, kteří přišli své kamarády podpořit.

Dorazila i dvacítka dětí. Ty v půl jedenácté odstartovaly ve dvou skupinkách, mladších v délce 300 metrů a starších dětí, které potrápila vzdálenost 640 metrů. Při proběhnutí cílovou metou děti obdržely čokoládovou medaili a diplomy. Třem nejrychlejším v kategorii byly předány věcné ceny.

Nejrychlejší z mladších dětí byla Julie Macánová v čase 1:20, následoval bojovný Jonáš Šauer, který doslova dýchal Julii na záda. Jeho čas na stopkách ukazoval 1:22 a s mírným odstupem si pro třetí místo doběhl Jakub Ruský. Jemu časomíra nadělila čas 1:36.

Po chvilce už jsme mohli na rovince pod startem spatřit starší děti. První příčka patřila Janu Tobrmanovi. Stopky cvakly 3:10, po sedmi vteřinách i druhou příčku pro Aničku Říhovou a pár sekund po ní i Emě Šauerové. Její čas 3:22 uzavřel stupně vítězů.

Děti tedy měly splněno, ale dospělým zbývalo do startu deset minut. To byl čas na rychlé společné foto. Dostat zhruba osmdesátku běžců do objektivu se ukázalo, jako výzva pro objektivy fotografů.

Zazněl povel k přípravě na start. Už jen rychlé protažení a bylo tu známé 3, 2, 1, start! Houf se dal do pohybu, jak v hypermarketu při slevách. Na čele závodu se hned od začátku uhnízdila čtveřice favoritů, kteří si až do cíle poměřovali své síly. Byly opravdu třeba. Martinská stěna nedává nic zadarmo. Profil nahoru a dolů, zas a znovu a znovu a potom ještě jednou v druhém kole dal zabrat, jak těm nejrychlejším, tak i ostatním. Ti se opravdu modlili ve strmém kopci ke kapličce, poněvadž to bylo napsané i na zemi „Modli se!”

Neuběhla ani půlhodina od startu a do finiše přibíhali ti nejrychlejší v pořadí dobřanský Jarda Šmíd v čase 28:51, Zdeněk Šulc zastavil stopky ve 29:24 .Třetí příčku si vydřel Pavel Hubáček. Ten doběhl pár vteřin před půl dvanáctou v čase 29:52.

První ženou v cíli byla Lucie Palíková. Jí časomíra nadělila 35:29, po dvou minutách si pro druhé místo doběhla i Miloslava Valachovičová. Její čas byl 37:38. Trojici žen uzavřela mladičká, ale rychlá slečna z Dobřan Natálie Andrýsová. Ta prosvištěla cílem v čase 38:38.

Na trati mezi zbytkem pole totiž stále bojoval další legendární Dobřaňák. Jeho jméno je Antonín Hornák. Na svém kontě má desítky půlmaratonů a maratonů. Jemu se na této vyčerpávající trati zastavil čas na hodnotě 57:07. A pozor, letos oslaví své sedmdesáté šesté narozeniny!

Takže až budete pánové tlačit kočárek do kopců na Martiňáku, vzpomeňte si na tohoto borce, který ve svém věku zdolává tento náklon a mizí za horizontem. Jak řekl Jan Tříska v jednom filmu: „Kamaráde, ten tady bude ještě pěkně dlouho.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám