Hlavní obsah

Bechyňskými keramickými trhy se prohnala 47. Koloběžková GP

Novinky, Petr Pokorný

Lidmi zcela zaplněné centrum Bechyně. Odhadem tři až čtyři tisíce spokojených návštěvníků pulzujících mezi náměstím T. G. Masaryka, hotelem U Draka v Libušině ulici a lázeňským parkem.

Foto: Petr Pokorný

47. Koloběžková Grand Prix Bechyně 2019.

Článek

Tak to ve městě na řece Lužnici, proslaveném lázeňstvím a keramikou, vypadá běžně vždy v letním termínu konání oblíbených Keramických trhů a legendární koloběžkové Grand Prix. Výjimkou nebyla ani uplynulá sobota 27. července.

„Tak jak roste obliba a návštěvnost obou vzájemně se prolínajících akcí, rostou také nároky na jejich organizaci a samozřejmě náklady spojené se zajištěním doprovodného kulturního programu. Velice si proto vážíme příspěvků našich dvou hlavních partnerů, Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ a Jihočeského kraje,“ uvedl starosta Bechyně Pavel Houdek.

Připomněl, že Keramické trhy a o téměř čtyři desetiletí starší Koloběžková GP, které jsou pevnou součástí bechyňského kulturního léta, patří mezi nejvýznamnější letní akce nejen na Táborsku, ale i v měřítku celých jižních Čech. Obě jsou také nedílnou součástí kalendáře akcí Oranžového roku v okolí temelínské elektrárny.

Tomu, že návštěvníky Keramických trhů rozhodně netvořili je obyvatelé Bechyně a lázeňští hosté, nasvědčovaly registrační značky automobilů na beznadějně zaplněných parkovištích v celém přilehlém okolí centra města. Organizace akcí přesto fungovala bezvadně.

Kulturní program na náměstí T. G. Masaryka Trhy na náměstí zahájily už v pátek večer koncerty skupin Jan Hrubý Trio a Lazareth. „Trhy byly zahájeny tradičně v sobotu v devět hodin dopoledne a doprovázel ho také již tradiční sraz přibližně stovky majitelů motocyklů, takzvaných chopperů,“ poznamenal starosta.

Pak už se program rozběhl naplno. Stánky s keramikou, ukázky lidových řemesel, občerstvení, zábava v parku pod náměstím pro nejmenší a na podiu jedna kapela za druhou. V deset hodin začínala dechová hudba Sedmikráska. Po ní následovaly po poledni skupiny Sem Tam, plzeňský Kabát Revival a The Beatles Revival. Večer jeviště patřilo Hudbě Praha s Michalem Ambrožem a skupině Midi.

Odpoledne projeli náměstím i účastníci hlavního, čtyři a půl kilometru dlouhého závodu unikátní velké ceny koloběžek. Ten startoval u hotelu U Draka a vedl přes Bechyňský most, Kamenný dvůr, Zářečí, okolo zámku na náměstí a zpět k „Drakovi“.

Recesistický rozměr klání opět podtrhly kostýmy některých účastníků, či osobité konstrukce některých „odrážedel“ pro více jezdců. Absolutní primát v tomto směru jednoznačně patřil vyhlášenému speciálně upravenému trabantu, koloběžko – automobilu pro osm závodníků. Při započtení asi 250 účastníků dětského dopoledního závodu se letošního 47. ročníku koloběžkové GP Bechyně zúčastnilo přibližně pět set závodníků na zhruba třech stovkách „strojů“ s lidským pohonem.

Kulturní léto v Bechyni je v plném proudu a místní obyvatelé i návštěvníci města na Lužnici se mají stále na co těšit. „Na prázdninovém programu je například ještě festival Bechyňské doteky, oblíbený a hojně navštěvovaný Bechyňský festival dechových hudeb a celá řada dalších kulturních, sportovních a společenských akcí,“ dodal Houdek.

Reklama

Výběr článků

Načítám