Hlavní obsah

Barvy Přírody pro středoškoláky

Novinky, Věra Ferdiánová

Studenti středních škol Moravskoslezského kraje navštívili 26.5.2011 Přírodovědeckou fakultu Ostravské univerzity v Ostravě v rámci okénka „Barvy Přírody“.

Foto: Ing. Beáta Sklářová

Doc. RNDr. Marie Solárová, Ph.D. při ukázce barev chemie.

Článek

Přírodovědecká fakulta pořádala již potřetí okénko pro studenty středních škol. Cílem těchto akcí je ukázat, že přírodní vědy nejsou nudné a fádní, ale že jsou zajímavé a dokonce mají i své barvy. Proto toto okénko bylo nazváno „Barvy Přírody“ („Příroda“ = zkráceně Přírodovědecká fakulta). Pro studenty bylo připraveno celé dopoledne zajímavých přednášek a pokusů z oblastí chemie, fyziky, informatiky a matematiky, které si připravily jednotlivé katedry.

„Barvy matematiky“ byly představeny na přednáškách, které se zabývaly tématy Zlatý řez a Matematické hlavolamy, které si připravili studenti Radim Putyera a Věra Ferdiánová. Studenti nejen poslouchali přednášky, ale jednotlivé hlavolamy si mohli vyřešit, jako např. sudoku či zašifrované obrázky Hanjies.

„Barvy fyziky“ byly ukázány doktorem Liborem Koníčkem pomocí přístrojů na měření spektra. Studentům představil také míchání barev pomocí aditivních a subtraktivních metod.

„Barvy chemie“ atraktivně a názorně ukázala docentka Marie Solárová na chemických pokusech. Pokusy byly tak úžasné, že studentům přišla paní docentka jako kouzelnice.

„Barvy informatiky“ si studenti užili jako v 3D kině, protože doktor David Bražina ukázal vytvořená videa pomocí 3D techniky.

Studenti ze středních škol byli nadšeni a rozšířily se jim jejich vědní obzory. Po celé akci učitelé s akademickými pracovníky debatovali, jak by se tato akce dala vylepšit. Reakce účastníků byly kladné, proto se studenti mohou těšit na další specializovaná okénka. Celá akce byla pod záštitou Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity v Ostravě a podpořena Regionálním koordinátorem pro popularizaci technických a přírodovědných oborů v Moravskoslezském kraji.

Reklama

Výběr článků

Načítám