Hlavní obsah

Baroko všemi smysly: letní festival pokračuje v kladrubském klášteře

Novinky, Silvie Strachotová

I v letošním roce ožívají během letních dnů vybrané památky v rámci projektu Plzeňského kraje Západočeské baroko. Nejvýznamnější barokní památkou západních Čech je klášter Kladruby. Zde si první srpnovou sobotu budete moci vychutnat baroko všemi smysly.

Foto: Andrea Miltnerová, Jan Komárek

Tanec magnetické balerínky.

Článek

Letní festival, který má připomenout, že baroko oplývalo barevností a hravostí, se 5. srpna přesouvá do kláštera v Kladrubech, kde je pro návštěvníky připraven zajímavý kulturní program. 

V rámci hudebního festivalu Kladrubské léto vystoupí v klášterním kostele od 15:00 vokálně instrumentální soubor Ludus Musicus.

Během komponovaného večera začínajícího v 17:30 nahlédnete spolu s Olgou Kaderovou pod pokličky barokních kuchařek. Nezůstane pouze u teoretických znalostí, protože vybrané pokrmy a laskominy budou i k ochutnání.

Pro potěchu ucha vystoupí komorní soubor Musica cum gaudio, jež posluchačům přiblíží duchovní hudbu 17. a 18. století. 

V Archivu vůní, stálé expozici kladrubského kláštera, můžete přivonět k vůním typickým pro baroko či k parfémům, které pro zdejší klášter vytvořila Petra Hlavatá inspirovaná barokním stavitelem Janem Blažejem Santinim.

Vyvrcholením celého večera bude taneční a světelné vystoupení Andrey Miltnerové a Jana Komárka Tanec magnetické balerínky, které proběhne v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Tanec magnetické balerínky získal mnohá ocenění a byl vybrán mezinárodní komisí Aerowaves jako jedno z dvaceti nejlepších evropských děl na rok 2013. Taneční program je připraven ve spolupráci s Tanec Praha z. ú.

Komponovaný večer bude zakončen v klášterní zahradě ve 21:30 barokním ohňostrojem.

Chcete-li zažít atmosféru barokního období, pak navštivte 5. srpna klášter Kladruby. Program od 17:30 je zdarma. Vstupné na hlavní program (od 20:00) činí 100 Kč. 

Reklama

Výběr článků

Načítám