Hlavní obsah

Barokní houslové hříčky zazní v Hartmanicích

Novinky, Zuzana Rožková

Všechni příznivci vážné hudby jsou zváni do synagogy v Hartmanicích - v sobotu 30. dubna od 17.00 hodin je zde na programu Koncert houslových hříček 17. století.

Foto: Zuzana Rožková

Okno hartmanické synagogy

Článek

Když po dlouhé zimě zavítá do našich krajů jaro, rádi si vyrazíme do přírody – oči zálibně utkví ve svěží jarní zeleni, přizdobené kvetoucími stromy a keři, roztěkaná nervová soustava se zklidní a uši se zaposlouchají do zpěvných hříček ptáků. Nadační fond na podporu vážné hudby pro své posluchače se zahájením letošní koncertní sezony také připravil hříčky – hříčky barokních houslí a loutny.

Stipendistka nadačního fondu Veronika Manová pečlivě vybrala poutavý repertoár z kroměřížského archivu a ke svému houslovému koncertnímu vystoupení přizvala Jana Čižmáře, mistra barokní loutny. Kroměřížský archiv a díla v něm shromážděná jsou zajímavá nejen posluchačsky, ale i historicky, takže návštěva koncertu bude přínosná z více aspektů.

Důstojným místem pro Koncert houslových hříček 17. století se stane Horská synagoga v Hartmanicích, která je nejvýše položenou synagogou v Čechách a před nedávnou dobou prošla kompletní rekonstrukcí.

Přídavkem navíc pro posluchače a milovníky baroka bude možnost navštívit ve stejný den představení místního ochotnického souboru, který v Kulturním domě v Hartmanicích od 19.30 hodin sehraje francouzskou konverzační komedii Na správné adrese. Představení se stane veselou oslavou před prvomájovou nocí a dá se tedy předpokládat, že možná přiletí i čarodějky.

Klatovsko je krajem plným pestrých možností pro výlety, proto nadační fond na svých webových stránkách www.nfpodporahudby.cz zve nejenom na zmiňovaný koncert, ale v rubrice Informace připravil i malou výletní inspiraci. Přijďte a přijeďte potěšit se zvuky barokních houslí a loutny.

O akci v Hartmanicích jste v rubrice Vaše zprávy z regionů informovali rovněž v pondělí 25. dubna: zde

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám