Hlavní obsah

Barevný podzimní den vylákal sportovce i turisty do přírody

Novinky, Stanislava Dvořáková

Na sobotu 1. listopadu Horolezecký klub Ústí nad Orlicí připravil 25. ročník Memoriálu Petra Pácla a Skobácká buňka tradiční pochod podzimní přírodou s názvem Husa 2014.

Foto: Stanislava Dvořáková

Již v samotném městě se podzim postaral o barevně laděný den vhodný pro sport i vycházku.

Článek

V sobotu 1. listopadu uspořádal Horolezecký klub v Ústí nad Orlicí k uctění svého člena a dobrého kamaráda, který opustil jejich řady v mladém věku 30 let, již 25. ročník Memoriálu Petra Pácla.

Na start tradičního, ale náročného přespolního běhu se postavilo osm běžců a jedna běžkyně a čtyři cyklisté na horských kolech. Vybaveni mapkou se s chutí pustili do zdolávání obtížných překážek s odhodláním dát si v letošním roce naposledy jak se patří "do těla".

Trasa vedla kolem vysílače na Kubincově kopci k Třem chalupám a dále do Říček, poté k posádce do Kerhartic a po lávce přes řeku do Hrádeckého údolí. Od penzionu Koliba pak směřovala přes Řetůvku do cíle na Andrlově chlumu.

Na trať dlouhou 10 kilometrů nastoupili současní horolezci bez rozdílu věku a ti starší a bývalí je přišli aspoň pozdravit a podpořit v čele s bývalým předsedou Vratislavem Henychem.

I rekreační turisté Skobácké  buňky v Ústí nad Orlicí vyrazili na možná poslední pohodovou túru letošního roku. Zároveň toto putování se stalo tradicí pod současným názvem Husa 2014.

Ani jejich trasa dlouhá 15 kilometrů nepostrádala určitý stupeň náročnosti. Start začínal tradičně ve městě před restaurací U Skoby s pokračováním na úpatí Andrlova chlumu přes Mendrik, kolem kaple na Nebevstoupení a dále po ostrém skalnatém hřebeni, jehož listnaté stráně se řítí vpravo ke Kerharticím, vlevo ke staré silnici na Litomyšl. Nahoře pak hřeben přechází v širší pláň, které se od nepaměti říká U Čertouška. Název místu dal dříve na stromě umístěný obraz, jak ďábel na poušti pokouší Krista.

Zde na zbudované lavici pro oddech byla první odpočinková zastávka. Dále trasa pokračovala do Řetůvky, odkud se méně zdatní turisté mohli autobusem vrátit do Ústí nad Orlicí. Další pokračovali na Hrádek k penzionu Koliba a Hrádeckým údolím do Klopot.

Cíl byl dosažen, jen ta husička z názvu pochodu chyběla. Do zlatova naladění turisté však s nadšením přivítali i plápolající táboráček, na kterém si opekli přinesené vuřty.

Tak skončil vydařený podzimní víkend pro sportovce, turisty a všechny další jednotlivce a rodiny, které si v tento den vyšli do přírody.

Reklama

Výběr článků

Načítám