Hlavní obsah

Barevný minivolejbal si mohou zahrát všechny děti

Novinky, Eva Jenčíková
Aktualizováno

Barevný minivolejbal se v posledních letech rozšířil do celé republiky. Hraje se v několika kategoriích, aby se podle výkonnosti a možností mohly zapojit všechny děti.

Foto: Eva Jenčíková

Nejmladší bojovníci ve žluté kategorii.

Článek

V sobotu 8. března se v tělocvičně zemědělské školy v Kostelci nad Orlicí konalo 3. kolo Barevného festivalu v minivolejbale dětí. Za účasti družstev z celého kraje sbírala jednotlivá družstva postupové body do celostátního finále, ale hlavně si užívala radost ze hry.

Nadšení a zájem je hlavní devízou těchto kategorií. Velká byla i podpora rodičů, kteří fandili za čárami i na balkóně a povzbuzovali své ratolesti. Na 8 hřištích hrálo 80 družstev, což je přes 190 dětí, hemžení to bylo veliké.

Nejmladší hráči do 2. třídy hrají žlutý minivolejbal, který je vlastně přehazovaná, ve dvojici se hraje na zmenšeném hřišti 4,5 x 4,5 m. Děti se učí základní postoj a seznamují se systémem hraní.

V oranžovém volejbale se už odbíjí po vlastním nadhozu a děti se učí správnou techniku odbití. Hraje se opět ve dvojici a na stejně velkém hřišti.

Červený minivolejbal je už tzv. plynulý bez chytání, je určen dětem 4. a 5. třídy a hraje se v něm pouze prsty s možností odbít míč jednou nad sebe, kromě posledního odbití přes síť, které musí být rovnou. Tady už je i povinnost podávat spodem nebo vrchem, stejně jako u dalších barev.

V Kostelci se hrál ještě modrý minivolejbal, což je už technická hra ve trojici, na hřišti 4,5 x 6 m se všemi herními prvky jako u klasického šestkového volejbalu. Takže se může odbíjet spodem (bagrem), smečovat i blokovat. Věkovým limitem je 6. třída.

Dopoledne se odehrály jednotlivé základní skupiny a po polední přestávce začaly boje ve finálových skupinách. Celý turnaj se hrál na čas, který byl vždy odtrouben časoměřičem, na postech rozhodčích byla děvčata z VKM Rémy Rychnov nad Kněžnou, která byla pořadatelem ve spolupráci s Královéhradeckým krajským volejbalovým svazem.

Celý turnaj proběhl naprosto hladce a byl skvěle zorganizován, z balkónu to vypadalo trochu chaoticky, ale všechna družstva věděla, kdy a kde mají být, a vše bylo podle plánu. Hlavním organizátorem byl Luděk Ruprich, předseda OVS Rychnov nad Kněžnou a předseda VKM Réma Rychnov nad Kněžnou, který spolu s koordinátorem minivolejbalu ČVS Jakubem Lejskem předával na konci turnaje ceny a diplomy pro všechna družstva.

Výsledky v jednotlivých kategoriích:

Žlutý minivolejbal: 1. VK Sport Rychnov n. K., 2. TJ Jičín A, 3. VoCe Krčín

Oranžový minivolejbal: 1. Týniště n. O., 2. TJ Jičín, 3. Nová Paka A

Červený minivolejbal: 1. VK Sport Rychnov n. K. A, 2. Náchod A, VK Sport Rychnov n. K. B

Modrý minivolejbal: 1. Slavia Hradec Králové, 2. VK Kvasiny A, 3. VoCe Krčín

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám