Hlavní obsah

Baletní škola Ballerine vyprodala zlínskou Malou scénu

Novinky, Jakub Schmid

V sobotu 21. února se v prostorách Malé scény Zlín uskutečnila první baletní benefice, na které účinkovalo na 50 baletek ve věku od tří do patnácti let. Tříhodinový program pod uměleckým vedením Vlaďky Podlezové nacvičovaly žačky Baletní školy Ballerine několik měsíců.

Foto: Josef Omelka
Článek

„Benefici jsme uspořádali proto, abychom Zlínu ukázali, co dokážeme naučit a také přinášíme nový druh kultury ve spojení baletu a hudby. Díky ní jsme vybrali i nějaké peníze na pokrytí nákladů s tímto projektem spojených,“ informovala umělecká ředitelka baletní školy Vlaďka Podlezová.

Organizátoři původně plánovali pouze malou besídku pro rodiče a jejich děti. Zájem široké veřejnosti byl ale tak velký, až je donutil uspořádat větší akci. Mezi jednotlivými vystoupeními vystoupili také žáci ze ZUŠ Morava, kurzistky fitbaletu, profesionální vystoupení formace Capoeira a mnoho dalších zajímavých hostů.

„Snažili jsme se o to, aby byly variace baletu pro diváky co nejautentičtější. Proto jsme měli kostýmy zapůjčeny přímo z Národního divadla v Brně a o vizáž a účesy malých baletek se staral tým profesionálů ze zlínského salonu Emotion,“ upřesnila náročnost přípravy marketingová manažerka Baletní školy Ballerine Petra Benešová.

Mnozí milovníci hudby a tance však mohli malé baletky vidět už dříve. Díky spolupráci s Golden Apple Cinema některé z dívek předtancovaly ve Velkém kině ve Zlíně živé přenosy baletu , jakými byly například Bajadéra, Louskáček,  či Labutí jezero. V letošním roce vystoupí mladé baletky také na zlínském filmovém festivalu, či Akademii Václava Hudečka v Luhačovicích.

O tom, že Baletní škola Ballerine vychovává nadějné hvězdy svědčí i úspěch jedenáctileté Barbory Solanské. Ta byla letos díky pečlivé a pilné přípravě pod vedením Vlaďky Podlezové přijata na Taneční konzervatoř v Brně. „Rozhodli jsme se jít jinou uměleckou cestou s cílem připravit děti na konzervatoř, vzdělávat je v oblasti klasické hudby a také používáme na hodinách francouzskou terminologii,“ doplnila hlavní cíle lektorka Vlaďka Podlezová. 

Baletní škola byla založena ve Zlíně v červenci 2014. Od září ji navštěvovalo 38 děvčat, nyní jich má přihlášených 50. Všechna děvčata prošla talentovými zkouškami a výuka probíhá na vysoce profesionální úrovni. V dubnu letošního roku se žáci pokusí o získání ocenění na prestižní baletní soutěži Pardubická arabeska. 

Reklama

Výběr článků

Načítám