Hlavní obsah

Balet Zázrak v tichu zažije světovou premiéru v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Na diváky čeká mimořádná scénická a taneční podívaná v divadle Jiřího Myrona v Ostravě. Ve světové premiéře se jim 28. dubna představí balet Zázrak v tichu.

Foto: Josef Zajíc

Fotografie Martina Popeláře.

Článek

Baletní inscenace Zázrak v tichu je autorským dílem tří choreografů, tří přátel Philippe Talarda z Francie, Erica Trottiera z Kanady a Igora Vejsady z České republiky, který je v současné době šéfem baletu Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Sešli se nad hudbou tří významných světových skladatelů Franze Liszta, Richarda Wagnera a Gustava Mahlera.

Námětem jsou živly. Země, voda, vzduch. Tomu je přizpůsobena scénografie a kostýmy z dílny jednoho z choreografů Philippe Talarda, propojená audiovizuálními efekty tvořenými fotografiemi Martina Popeláře.

O své tvůrčí práci besedovali  ve čtvrtek 21. dubna v Domě knihy LIBREX klíčoví umělci. Diváci mohli klást otázky všem třem choreografům, ale také špičkovým tanečníkům, kteří se na tvorbě inscenace podíleli. Nadšení s jakým o svém díle umělci hovořili, dává předpoklad k vynikajícímu zážitku, který na diváky při představení čeká. "Pohyb je život, nepohyb, klid a nic - to je smrt!" uzavřel svůj filozofický výklad díla a smysl pohybu a tance Philippe Talard.

"Zázrak v tichu je inscenací o komunikaci a splynutí, umění hudby a tance, která dokáže vytvořit duchovní, lidský a přirozený most mezi romantickým a moderním pojetím." píše se v programové nabídce DJM.

Premiéra je na programu 28.dubna v 18.30. Druhá premiéra se chystá na 30. dubna taktéž v 18.30 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám