Hlavní obsah

Balet Labutí jezero se do Ostravy vrací v novém nastudování

Novinky, Robert Rohál
Aktualizováno

Nejslavnější klasický balet v novém nastudování - tak avizuje legendární balet Labutí jezero Národní divadlo moravskoslezské. Slavnostní premiéra proběhne ve čtvrtek 2. května od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.

Foto: archiv NDM Ostrava

Scéna z prvního dějství baletu Labutí jezero.

Článek

Příběh, který vychází ze sbírky německých národních pohádek o princezně Odettě, černokněžníkovi Rudovousovi a nešťastném princi, si získal nesmrtelnost díky hudbě Petra Iljiče Čajkovského.

Dnes už jen málokdo ví, že premiéra baletu v roce 1877 byla neúspěšná. Čajkovskij zemřel roku 1893 v domnění, že napsal úplný propadák. Jediného úspěšného uvedení části svého Labutího jezera se dočkal na scéně Národního divadla v Praze roku 1888. Tento zážitek zaznamenal ve svém deníku slovy: "Obrovský úspěch. Minuta absolutního štěstí."

Nové nastudování legendárního baletu, které přichystalo Národní divadlo moravskoslezské, připravil choreograf Igor Vejsada, který je současně režisérem. Zatímco v roli Odette-Odilie budou alternovat Olga Borisová-Pračiková, Barbora Kaufmannová a Markéta Pospíšilová, postavu Siegrieda ztvární Jan Krejčíř, Michal Lewandowski nebo Po-Ju Lin.

Hudební nastudování provedl Tomáš Brauner, který bude střídavě s Markem Prášilem dirigovat. Autorem scény je David Bazika, kostýmy jsou dílem Sylvy Zimuly Hanákové.

Inscenace se koná pod záštitou Generálního konzula Ruské federace v Brně Andreje Jevgenjeviče Šaraškina.

Druhá premiéra baletu Labutí jezero bude v Divadle Antonína Dvořáka uvedena v sobotu 4. května od 18.30 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám