Hlavní obsah

Baldovské návrší u Domažlic – historické místo s překrásným výhledem

Novinky, Jan Kaše

Z Baldovského návrší, které se v 15. století stalo svědkem významné historické události, je překrásný výhled nejen na Domažlice, ale i na Český les a šumavské vrcholy.

Foto: Jan Kaše

Výhled na Baldovském návrší je překrásný

Článek

Baldovské návrší dosahuje nadmořské výšky přes pět set metrů a za jasného počasí je odtud vidět i Velký Javor, Ostrý a další dominanty Šumavy.

Kardinálský plášť, bula a krucifix 

Podle historických pramenů si právě zde rozložil svůj hlavním stan kardinál Cesarini, který v srpnu 1431 velel 5. křížové výpravě proti husitským vojskům. Ani jeho přítomnost však nepomohla k vítězství křižáků a kardinál tak na vlastní kůži poznal drtivou sílu husitského útoku.

„Popisuje těžkou depresi a malomyslnost, která se zmocnila křižáků, jakmile jen z dálky zaslechli sborový zpěv blížících se husitů. Úzkost se stupňovala až do stavu hrůzy a paniky – a ohromné vojsko, aniž by se vůbec dostalo do kontaktu s nepřítelem, se dalo na zmatený útěk, který už žádný z velitelů nedokázal zastavit," uvádí se v knize Skrytá česká historie.

Roztrpčený a zklamaný kardinál musel uprchnout v přestrojení a ve spěchu prý na Baldovském návrší zanechal papežskou bulu, kardinálský plášť a zlatý krucifix.  

Vybral si kardinál návrší jen kvůli výhledu?

Důvod, proč si Cesarini vybral právě Baldovské návrší, může být na první pohled jasný – kontrola nad širokým okolím Domažlic včetně přístupových cest.

Nabízí se však ještě jedna možnost, byť pro někoho nevýznamná nebo nepravděpodobná. Místo je totiž zajímavé z hlediska energie, jejíž největší koncentrace se nachází podle psychotronika Pavla Kozáka poblíž barokní kaple Nejsvětější Trojice, vybudované v 18. století.  

„Podíváme-li se před ni, nalezneme dva malé kameny. Menší a vzdálenější, který je v úrovni terénu, je vyznačením prastarého božiště a zároveň průsečíku energetických linií. Jeho síla je dvojnásobkem energie průměrných silových bodů,“ uvádí Pavel Kozák v knize Tajemná místa Pošumaví.

Místo pro odpočinek a relaxaci

V dnešní době je Baldovské návrší místem, které přímo vybízí k relaxaci, odpočinku a načerpání nových sil. Stačí usednout na lavičku a nechat do sebe vstoupit mocnou sílu zdejší přírody.

Překrásný výhled na pohraniční vrcholy a na Domažlicko, při němž jste lehce ošleháváni větrem, vás určitě přivede na jiné myšlenky.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám