Hlavní obsah

Bájný skřítek Stromouch otevřel na zřícenině hradu Lanšperk meteorologické jaro

Novinky, Stanislava Dvořáková

Sbor pro záchranu hradu Lanšperka zahájil v sobotu 3. března jarní sezónu tradiční turistickou akcí Hledání Stromoucha, který s prvními náznaky jara vítá početné návštěvníky na nynější zřícenině hradu Lanšperka.

Foto: Stanislava Dvořáková

Sluneční paprsky přemohly království zimy a představily sobotní březnový den v jarní pohodě.

Článek

I když se zdálo, že v letošním roce se zima v měsíci březnu vlády nevzdá, což potvrzovala i předpověď počasí a poslední mrazivé únorové dny, jako v pohádce snad bájný skřítek Stromouch zařídil, že meteorologické jaro se přihlásilo teplými slunečními paprsky.

Bývalý hrad Lanšperk je opředen pověstí, která vypráví jak před dávnými časy za vlády Přemysla Otakara II., se rytíř Vilém setkal s prapodivným lesním mužem, jehož ruce a nohy připomínaly větve a tvrdil, že okolní krajina je jeho. Nakonec došlo k dohodě, lesní muž dostal na hradě svoji komůrku a stal se tak ochráncem lesů, ale i samotného hradu.

Podle této pověsti se stále skrývá v okolí zříceniny a jeho bájné existence bylo využito k poselství jara a vítání prvních turistů.

A tak Sbor pro záchranu hradu Lanšperka již po 18 let první soboru v měsíci březnu pořádá turistický pochod k zřícenině hradu Lanšperka, kde přistrojený skřítek Stromouch v hostinci na Podhradí uděluje kontrolní razítka.

V letošním roce od ranních hodin přicházeli na start v Restaurantu Chaplin v Ústí nad Orlicí četní místní obyvatelé i z okolí, včetně turistů ze vzdálených míst celé České republiky, kteří si tuto akci natolik oblíbili, že se každým rokem vrací. Nechyběl ani stálý účastník ze Slovenska, dnes již 80letý Kvetoslav Lustzer z Popradu.

Po registraci a převzetí plánku se vydali na vybranou trasu. Mrazivé předchozí dny se však podstatně podepsaly na účasti, kdy místo očekávaných 600 účastníků přišlo pouhých 250.

Největší úbytek byl na rodinné 10km trase, místo 212 účastníků v minulém roce letos přišlo jen 32. Přesto zde byli zapsáni nejmladší účastnice, ovšem v kočárku, a to půlroční Lenička a roční Barborka. I další trasy byly poznamenány nedůvěrou v počasí, 15km 133 (237), 25km 32 (56), 35km 9 (27) a 50km 15 (27). Účastníky byl také značný počet pejsků všech ras i velikostí, kdy např. i pro Išku páníček vyžádal účastnický list za absolvování 25 km.

O to více byl využit hvězdicový pochod (odkudkoliv na start a zpět), kdy přišlo 29 účastníků aspoň pořadatele pozdravit. 

Vždyť uznání a velký dík právě patří pořadatelům, manželům Liboru a Marii Kubištovým a Evě Biedermanové, kteří svojí činnosti významně přispěli k úspěchům výročí 25 let trvání Sboru.

V údajích Libora Kubišty zveřejněných ve Sborových listech, které každý účastník obdržel, je uvedeno, že letos uplyne čtvrtstoletí od ustavující valné hromady Sboru pro záchranu hradu Lanšperka, který inicioval a podstatně přispěl k zabezpečení dominantní části, tj. obvodové zdi, lanšperské zříceniny. Další nemenší zásluhou je osvětová a publikační činnost a založení tradice pořádání turistických pochodů, jejichž cílem je projít a poznat krásnou přírodu naší země.

Navíc to je stále nová aktivita, nápady a náměty a bezpočet hodin obětavé práce. Podle sdělení tvůrců letošních perníčků ve tvaru turistické značky, Libora Kubišty a Marie Kubištové, celkové pečení a zdobení 600 kusů si vyžádalo čtyři odpoledne a odměnou jim jsou spokojené tváře účastníků pochodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám