Hlavní obsah

Bájný pirát roztočil svět masek na dětském karnevalu v Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Rodinné centrum Srdíčko zahájilo v neděli 16. února v Kulturním domě v Ústí nad Orlicí období maškarních radovánek tradičním dětským karnevalem.

Foto: Stanislava Dvořáková

Co se to jen v Ústí stalo? - Pirátské loďstvo ho navštívilo!

Článek

Předtucha rychle se blížícího jara doprovázeného veselím v podobě maškarních radovánek vylákala na dvě stě účastníků na první ústecký karneval.

Zábavný program byl jako obvykle v režii chrudimského loutkového divadla AHOJ, jen moderátor Libor Štumpf změnil profesi vodníka za pirátské řemeslo. Však ho děti poznaly a bylo mu to patřičně vytknuto.

Omluvou bylo vyprávění z dálných cest o pohádkových zemích a tak přišla řada i na pohádku o českém Honzovi a strašidle. Děti ani nedutaly a což teprve když se dozvěděly o pardubickém perníku, který dopadl obdobně jako perníková chaloupka.

Klidný úvod však pirát dlouho nevydržel a tak rozpoutal na parketu coby palubě škuneru pohybovou vřavu. Však i piraňa se hlásila ke slovu a tak bylo na osazenstvu nastolit pořádek. Na obranu nastoupili tygříci, čmelíci, mušky a další zvířátka večerníčkových programů, princezny, víly, kovbojové, mušketýři, prostě nejrůznější postavy bájí a pohádek.

Po vzoru piráta byl první písničkový pozdrav poslán sluníčku, pak se na uvítanou vařila s mimickým podáním kašička a vzpomnělo se na Spejbla a Hurvínka, jak jim spadla pec.

Letkis se stal společenským tancem, kdy na osmdesát maskovaných dětí provedlo své rodiče. Piráti, podloudníci a všechny nekalé živly byli patřičně postrašeni při písni Pod dubem a čarodějnickým zaklínadlem Saxáno.

To byl zároveň povel k soutěžím, kdy na pomoc pirátovi přispěchali vedoucí mládeže z klubu Exit. Soutěžilo se v hodu míčkem do kbelíku s kombinací se slalomem a skákalo se přes lano. Protože se všude rozdávaly sladkosti, padlo podezření, že se připletl i drak a rozbolel ho zub a tak do podmanivé rytmické písně dupal celý sál: Dupi, dupi, dup, draka bolí zub.

Veselou taneční sérii ukončila všeobecně známá a oblíbená písnička Jede, jede mašinka, která projela utvořenou branou, která předznamenala blížící se konec dvouhodinového programu.

To již znělo celým sálem: Vyšli do světa a vesele si zpívají, až roztrhl se mrak, vyšlo slunce... To však v tomto případě už šlo spát a tak veškerá drobotina ho musela následovat.

Poslední společná fotografie a sborové Ahoj! skupině AHOJ, s přáním až se rok s rokem sejde dalšího setkání, veselou karnevalovou náladu ukončilo. 

Reklama

Výběr článků

Načítám