Hlavní obsah

Báječné léto s loutkami v Ostravě dopsalo svou závěrečnou kapitolu

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 11. srpna dvěma koncerty, proloženými divadelními příběhy pro děti, skončilo v Ostravě velmi úspěšné Báječné léto s loutkami Pimprléto.

Foto: Josef Zajíc

Báječné léto s loutkami Pimprléto. Divadlo 100 opic Praha. Chytej ušima. Autor a režisér Dominik Tesař

Článek

Divadlo loutek Ostrava připravilo pro děti, mládež a jejich rodiče od 16. července do 11. srpna dva loutkové průvody, dva koncerty, dva koncerty s pohádkou a tři pohádkové příběhy v amfiteátru DLO.

Podle sdělení z divadla představení vidělo zhruba 560 dětí a rodičů. Kromě toho divadlo pořádalo pro příměstské tábory, v průběhu všedních dní pro přihlášené, komentované prohlídky divadla a speciální loutkářské workshopy.

V neděli 11. srpna amfiteátr DLO navštívilo Divadlo 100 opic z Prahy s koncertem, který předvedla kapela Chytej ušima. Reprezentoval ji Salvi hrající na příčnou flétnu, Roman Džačár hrající na baskytaru, Julie Goetzová doprovázející na klavír a violu a Dominik Tesař ovládající harmoniku. Koncert byl proložený písničkovým vyprávěním.

Od autora a režiséra Dominika Tesaře děti uslyšely příběh skřítka, který si rád četl, a tak mu nevadilo, že je sám. Až jednou! Přišel vánek, který jen tak lehce nadnášel vlásky, pak vánek zesílil na vítr, přišlo povětří, a jak už to tak bývá, přiletěla smršť a knihu skřítkovi odfoukla. Neznámo kam.

I šel skřítek knihu a příběhy v ní hledat. Na cestě potkal zajíce, ryby, racka, létající prasátko a také nešťastného medvěda, který ztratil hlavu pro med. Hlava se našla, prasátko odběhlo, odletěl racek a ryby odplavaly, zajíc chroupal zelí. Skřítek byl zase sám. Až jednou!

V lese něco skřípělo, šustělo, šumělo, prskalo, praskaly větvičky a na scéně se objevila slečna skřítková, pohled očí obou skřítku se setkal, v srdci to zajiskřilo a oba věděli své. Zazněla poslední dvanáctá píseň - uspávanka a pohádky a písniček byl konec.

V neděli večer v 19 hodin následoval další koncert s příběhem, který pro děti připravil Ruda Hancvencl, který předvedl pásmo biblických příběhů Bůhví, jak to bylo. Ruda Hancvencl je dlouholetý člen loutkářského spolku Vozichet z Jablonce nad Nisou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám