Hlavní obsah

Babičky pomalovaly podchod sprejem

Novinky, Věra Breiová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vidět babičky se sprejem v ruce, jak malují po zdech - to se nestává tak často. Ve čtvrtek 5. října to ale bylo v Olomouci možné. V jednom z podchodů tři babičky (89, 79 a 76 let) pomalovaly stěny sprejem. A pomáhalo jim v tom několik studentů z gymnázia. Nikdo je ale za to stíhat nebude.

Foto: Věra Breiová
Článek

Klientky olomouckého SeniorCentra (dříve Anavita) se totiž zúčastnily akce Malujeme podchody (spadá pod projekt Daruj chvilku). Pomáhali jim při tom studenti Gymnázia Čajkovského.

„Pro nás i naše klientky to byl zpočátku krok do neznáma, ale zároveň velká a lákavá výzva,“ říká aktivizační pracovnice olomouckého SeniorCentra Lenka Bazgerová. Město Olomouc pro tento projekt poskytlo místo - podchod na Foerstrově ulici, jehož stěny mají možnost malovat či zdobit občané všech věkových kategorií.

„Myšlenka společného projektu nás nadchla. Prvotní obavy brzy opadly, a tak jsme oslovili i naše klientky a ty pozvání přijaly. Propojení generací je krásný nápad a naše seniorky měly chuť zkusit něco, co ještě nikdy nedělaly,“ vypráví s úsměvem aktivizační Lenka Bazgerová, která tři klientky SeniorCentra doprovázela.

V 89 letech se stala sprejerkou

Sraz „umělců“ byl přímo v podchodu, kde už čekali studenti Gymnázia Čajkovského. Společně s babičkami se pustili do práce.

„Poprvé v životě držím v ruce takovýto sprej a maluju s ním na zeď,“ smála se 89letá Zdenka Brychtová, kterou nezastavil ani vysoký věk, ani bolavá kolena a s chutí se pustila do sprejování.

Elán seniorek byl studentům sympatický, a tak pomáhali babičkám ze všech sil. S jejich pomocí se dostala i paní Zdenka na nízké lešení. „Tak jdeme na to! Nějaká hudba pro inspiraci by nebyla, mládeži?“ obrátila se na studenty Jarmila Knapová. Když se dozvěděli, že v 76 letech je její oblíbenou skupinou AC/DC, s radostí jí pustili z mobilního telefonu pár skladeb.

Celý projekt vedl Mike Stuart Esson ze Skotska. Na Gymnáziu Čajkovského vyučuje angličtinu, ale vystudoval obor sochařství a zabývá se také různými technikami malby. Nadšeně podpořil každý návrh, který od zúčastněných zazněl. „Byl bych moc rád, kdyby vaši klienti vnesli do této společné akce své mnohaleté zkušenosti, pocity a vzpomínky,“ řekl Esson.

Studenti dostali voňavou bábovku

Mezigenerační setkání spjaté se společnou tvorbou všechny obohatilo. Babičky se spreji a mladí lidé, kteří jim ochotně pomáhali zdolat lešení, si i přes velký věkový rozdíl velmi rozuměli. Potvrdilo se, že starší generace dokáže naslouchat mladým, pro studenty byl zase velkou inspirací životní elán seniorek.

Na rozloučenou věnovaly klientky SeniorCentra studentům domácí voňavou bábovku. Rozloučili se s příslibem dalšího setkání.

Reklama

Výběr článků

Načítám