Hlavní obsah

Babí léto v nejdivočejším skalním městě Evropy? Čeká doslova za rohem

Novinky, Martin Němec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Broumovskému výběžku, představovanému Adršpašsko-teplickými skalami, je přisuzováno synonymum největší a nejdivočejší skalní město střední Evropy. Tento malebný kout o ploše 1771 hektarů se rozprostírá při hranici s Polskem na severovýchodě České republiky.

Foto: Martin Němec

Národní přírodní rezervací Adršpašsko - Teplické skály

Článek

Pro svoji unikátnost byla oblast v roce 1933 vyhlášena Národní přírodní rezervací Adršpašsko-teplické skály.

Návštěvnici se do skal vypravují již od 18. století. Tehdy několikadenní požár zničil okolní bujnou vegetaci a vynikla tak krása pískovcových masívů zvláštních tvarů připomínajících lidské bytosti i předměty denní potřeby. Mezi známé a lehce poznatelné útvary patří například Milenci, Starosta a Starostová, Homole cukru, Džbán nebo Sloní náměstí.

Některé části skalního města jsou dostupné jen po žebřících. Mezi ty nejméně přístupné patří vysoko položené romantické skalní jezírko. Ti, co nezvládnou náročný výstup, mohou obdivovat možná ještě malebnější azurové jezírko přímo u vstupu do areálu Adršpašských skal. V letních měsících je zde k dispozici i půjčovna loděk.

Okruh skalním městem je přístupný celoročně. Trasa je vhodná i pro aktivní seniory, nicméně některé úseky mohou být náročné a například s kočárky se na příkrá schodiště a úzké průlezy dostanete jen stěží. O to víc zábavy si užijete s většími dětmi, kterým v uličkách skalního města uteče celý den jako voda. Ideální je proto strávit v regionu alespoň dva dny. Za jedno odpoledne se to totiž opravdu zvládnout nedá. „Ubytování v tomto turistickém regionu na severovýchodě Čech rozhodně patří mezi ty levnější. Navíc pomalu končí sezóna a ubytovatelé občas nabízí například snídani nebo půjčení kol zdarma,“ uvedl Petr Semrad z marketingu ubytovacího portálu Hotely.cz.

Tajemná, místy až děsivá atmosféra Adršpašsko-teplických skal učarovala i filmařům. Skály proto dotvořily skvělou kulisu pro známou pohádku Třetí princ, kde svými hereckými výkony excelovala Libuše Šafránková s Pavlem Trávníčkem. V Teplických skalách se dokonce dodnes dají najít pohádkové diamanty, které zde filmaři zanechali.

Okruh skalním městem je celoročně přístupný. V letní sezóně od pondělí do neděle pd 8 do 18 hodin. Projížďka na lodičce od 9 do 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám