Hlavní obsah

Až drastickými způsoby probíhalo léčení duševně nemocných před 50 lety

Novinky, Stanislava Dvořáková

Středisko Péče o duševní zdraví v Ústí nad Orlicí připravilo na pátek 21. září seminář a besedu pro veřejnost na téma Život s nadějí: zotavení z duševního onemocnění s lektorem Mgr. et Mgr. Martinem Fojtíčkem, regionálním koordinátorem reformy psychiatrie pro Plzeňský kraj.

Foto: Stanislava Dvořáková

Sestřih italského filmu s ukázkou psychiatrické léčebny 60-70.let minulého století.

Článek

„Co je zotavení?” byla úvodní slova lektora Martina Fojtíčka na besedě pro veřejnost o dopadu duševního onemocnění na život člověka a jeho možnosti vyléčit se. Pokračoval vysvětlením: „Zotavení je způsob, jak žít spokojený, nadějeplný a přínosný život přes všechna omezení způsobená nemocí. Zotavení tak buduje nový význam a smysl života lidí tím, že člověk katastrofální důsledky způsobené duševním onemocněním překoná.”

Martin Fojtíček vystudoval matematickou statistiku na MFF UK a náboženské vědy na KTF UK v Praze. Deset let učil na plzeňských gymnáziích filozofii, religionistiku a logiku. V letech 1998-1999 žil v terapeutické komunitě s duševně nemocnými lidmi ve Velké Británii. Po návratu do ČR inicioval a vede v Plzeňském kraji zařízení Ledovec, které poskytuje sociální služby především lidem s duševním onemocněním. V současné době v rámci projektu Deinstitucionalizace je regionálním koordinátorem a konzultantem reformy psychiatrie pro Plzeňský kraj.

Navštívil hodně psychiatrických zařízení po celém světě a může srovnávat, co jinde funguje a co se neujalo. Za 50 let, včetně ČR, léčebné metody se podstatně změnily i s přístupem k pacientům, i jich samých ke své nemoci. Principy zotavení jsou pro každého jiné. Důležitá je komunikace s lékařem, naděje a zodpovědnost za sebe, což hraje podstatnou roli v cestě k uzdravení.

Byl odstraněn strach a mnohdy brutální ataky obrany při drastických metodách 60.-70. let minulého století z inzulinových a elektrických šoků. K této době se vrací promítnutá půlhodinová ukázka z italského filmu Bylo jednou jedno město bláznů, který přijde do kin 5. října. Film s přirovnáním ke koncentračním táborům dokazuje, že člověk není zvíře ani pouhé číslo a je třeba hodně v léčebné péči změnit. Dále se odvíjí náročná dlouhá cesta k celkové reformě psychiatrie.

Odborný seminář je každoroční součástí celorepublikových Týdnů pro duševní zdraví a přináší zejména sociálním pracovnicím doplnění praktických poznatků. V letošním roce se jich včetně studentů středních škol se zaměřením na zdravotnictví zúčastnilo na 60, na odpolední besedu přišlo 25 zájemců.

Mimo poznání vývoje psychiatrie si odnesli poznání, že psychózou může onemocnět každý. I když neničí intelekt, někdy neumožňuje nemocnému jej plně využít. Přitom psychóza je léčitelná, zcela se vyléčí 30 procent nemocných jedinců, u třetiny se sice opakuje a je třeba znovu nasadit léčbu, třetina se přes medicínské opatření nevyléčí.

Každý zájemce si pak odnesl písemné materiály s podrobnými informacemi i s adresou, kam se v případě potřeby obrátit - Péče o duševní zdraví, středisko Ústí nad Orlicí, Komenského 156, telefon 778 767 765, kontaktní den (bez ohlášení) pondělí od 10 do 15 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám