Hlavní obsah

Autorské čtení Jaroslava Hutky na kunštátském zámku

Novinky, Jan Kosmák

Hudebník, skladatel, písničkář, fejetonista Jaroslav Hutka vystoupí v sobotu 14. září od 19 hodin v Pilastrovém sálu státního zámku Kunštát.

Foto: Jan Celta
Článek

Návštěvníci se mohou těšit na nejen autorské čtení bezesporu kvalitního umělce a člověka, jednu z nejvýraznějších protikomunistických ikon naší republiky.

Jaroslav Hutka se narodil 21. dubna 1947 v Olomouci, od konce šedesátých let minulého století je hudebně aktivní. Začal vystupovat s Vladimírem Veitem a následně již se svým vlastním hudebním programem. Jaroslav Hutka je také mimo jiné zakladatelem folkového sdružení Šafrán, několikrát byl zvolen písničkářem roku, publikuje pravidelně své fejetony a podílel se na tvorbě cyklů pro Českou televizi Příběhy železné opony a V zajetí železné opony.

Stejně jako např. Milan Hlavsa, Václav Havel a mnoho dalších, byl i Jaroslav Hutka signatářem Charty 77, tudíž se na něho, jako i na již zmíněného Milana Hlavsu nebo Pavla Landovského, Petra Cibulku a jiné zaměřila StB, a pomocí "Akce Asanace" pod vedením tehdejšího ministra vnitra Jaromíra Obziny, kdy byly použity různé formy psychického i fyzického vydírání, šikany a nátlaku, donutila (nejen) výše zmíněné k emigraci z tehdejší ČSSR (Rozkaz zněl: „Docílit úplného rozložení a izolace hlavních organizátorů akce Charta 77 od ostatních signatářů, u vytipovaných organizátorů této akce dosáhnout vystěhování z ČSSR.“).

Jaroslav Hutka se vrátil zpět do vlasti 26. listopadu 1989, hned v týž den zpíval na manifestaci Občanského fóra na Letenské pláni.

V současné době si vydává svou tvorbu sám a jeho koncertní šňůra je, dá se říci, nepřetržitá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám