Hlavní obsah

Autor Buráků uspěl i se skupinovým aktem

Novinky, Leona Roháčková

Preciznost, nápad, patriotismus a nevšednost. To je tvorba prostějovského fotografa Petra Sládka, který v posledních dnech slaví dva velké úspěchy. V Galerii U Hanáka uvedl jedinečnou výstavu panoramatických fotografií a vyhrál první cenu v soutěži časopisu Reflex v kategorii skupinový sex.

Foto: Archiv Petra Sládka
Článek

Okouzlení Buráky

Jméno Petra Sládka vešlo do povědomí široké veřejnosti už před lety nápaditou sérií nazvanou Příběhy buráků.

"Naše rodina má obchod s chovatelskými potřebami, kde prodáváme i buráky. Je to úžasný materiál, protože nenajdete dva stejné. Jsou nejrůznějších velikostí, tvarů a dá se s nimi neomezeně pracovat. Pak už stačilo promyslet a realizovat nápad. Jednoduché to ale nebylo, za každou fotkou jsou měsíce práce. K dnešnímu dni jsem jich nafotil třiadvacet," podotkl autor, kterého nadšené reakce zprvu docela zaskočily. Od buráků byl jen krok k zimním krajinám.

Zimní krajiny jsou něžně tajemnými akty

"V podstatě pracuji sedm dnů v týdnu a nemám tolik času, abych putoval krajinou a hledal správná místa. Vždycky se mi líbily fotky zasněžených hor a tak mě napadlo, že bych mohl nafotit zimní krajiny doma. S akty už jsem měl z dřívějška zkušenosti, a tyhle dva žánry se mi automaticky spojily," vysvětlil Petr svůj přechod k další tvorbě.

O tom, že i tohle skutečně umí, svědčí i ocenění, kterého se jeho fotce Když jsem kozy pásl, zimou jsem se třásl dostalo před časem v časopise Reflex. V  Aktech X 2013 vyhrál v kategorii skupinový akt. 

Prostějov v panoramatech

Výstava Prostějov v panoramatech vznikala dlouho. Její počátky můžeme hledat v roce 1975, kdy Petrův dědeček Karel zachytil Podhradský rybník v Plumlově. Stejným fotoaparátem Horizont ho o bezmála čtyřicet let později on sám. "Lidé alespoň mohou porovnat, jak se tohle místo za ty roky změnilo," dodal Sládek, který snímkem symbolicky poděkoval předkovi, po němž zdědil lásku k fotografování.

Focení panoramat je podle Petra je náročné, protože fotí všechno v jednom duchu, těsně po západu slunce. Vhodný čas trvá tedy jen asi půl hodiny. "Každý obraz je složen z 10 až 60 fotek, jeden snímek má expozici zhruba 10 vteřin, takže celkem to trvá pár dlouhých minut. Doma pak ale nastane několikahodinové skládání," popsal mravenčí práci Petr, kterého potěšilo, že získal přístup do areálu OP, který rovněž pro výstavu nafotil.

Šestnáct snímků ukazuje nevšední pohled třeba na pernštýnský zámek, Prior, Kasko, tržnici, místní nádraží či hlavní prostějovské náměstí. U každého je popis, kdy a v kolik hodin záběr vyfotil a že se skládá ze šesti, ale i šedesáti snímků. Jedinečný je i v tom, že město zatím žádný fotograf panoramaticky nezachytil a hodlá v tom pokračovat. "Už rok čekám na Metro, až zmizí lešení, technika. Je to všechno běh na dlouhou trať," tvrdí zarytý patriot.

Prostějovsko v panoramatech si U Hanáka můžete prohlédnout do  8. října.

Petr Sládek (*1982) vystudoval agropodnikání na Švehlově střední škole v Prostějově. Fotografie začal vystavovat v roce 2008, kdy veřejnosti představil svou první humornou sérii Příběhy buráků. Líbí se mu fotografie cestovatele Jiřího Kolbaby, Ladislava Kamaráda a Davida Lachapelle. Jeho snem je podívat se do světa a fotit krajiny zejména v Norsku a Africe. Pracuje v rodinném podniku s chovatelskými potřebami

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám