Hlavní obsah

Autokemp Varín už funguje i jako ubytovna pro dělníky

Novinky, Jiří Smutný

V původně turistickém zařízení nedaleko slovenské Žiliny se pozvolna mění klientela. Kdysi oblíbený kemp Varín - cíl dovolených a základna pro výšlapy do Malé Fatry, se pomalu stává ubytovacím zařízením pro pracovníky různých firem působících v okolí.

Foto: Jiří Smutný

Kemp Varín - základna pro výšlapy do Malé Fatry

Článek

Kemp s příjemným charakterem lesoparku leží v ideálním prostředí na okraji Varína. Rozprostírá se na pravém břehu říčky Varínky, která se na druhém konci obce vlévá do Váhu.

Začátkem devadesátých let minulého století to bylo oblíbené místo dovolených nejen pro domácí, ale i pro mnohé západní turisty, zejména Nizozemce. Když pro ně „neznámá země na východě“ přestala být neznámou, začal se kemp pomalu vyprazdňovat.

Časem se ale začali objevovat noví klienti, kteří již s turistikou neměli nic společného. Firmy, které působily nebo si sehnaly zakázky v blízkém okolí, si kemp vybraly jako objekt vhodný pro přespávání svých zaměstnanců.

Čtyřlůžkový srub je jistě vyjde levněji než hotel. Mnohé firmy tady navíc pořádají i různé akce, jako jsou cvičení, školení, soutěže, vzájemné poznávání pracovníků nebo různé oslavy. Je tady možné potkat například hasiče, chovatele čistokrevných psů, učitelky, policisty nebo záchranáře.

Z Ukrajiny i Rumunska

Zvláštní kategorií ubytovaných jsou zahraniční dělníci. Narazíte tady zejména na Ukrajince tvrdě pracující na stavbách v blízkém i vzdálenějším okolí. Jako novinka se nyní objevily rumunské ženy, které mají podle vyjádření pracovníků kempu pracovat ve firmě Donplast.

Pro klasické turisty pomalu přestává být varínský kemp ideálním místem. Ubytovaní dělníci a další pracovníci na ně neberou žádný ohled.

Možná to není náhoda, že z informační nástěnky u recepce již dávno zmizel provozní řád, který mimo jiné nařizoval dodržování nočního klidu. A tak se dnes může třeba v půl třetí ráno rozléhat po kempu práskání dveřmi aut a hlasité hovory, protože se záchranáři právě vrátili z nočního cvičení.

A v pět ráno může přijet autobus plný Rumunek, které pak budou hodinu vykřikovat po celém kempu, protože nejsou spokojené s úrovní místních ubytovacích služeb. Pokud turista hledá klid a pohodu, může být v tomto kempu zklamán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám