Hlavní obsah

Autogramiáda nadaného mladého medailéra Romana Shamilyana

Novinky, Martin Šimko

V posledním červnovém týdnu pořádá Česká mincovna v Praze a Jablonci nad Nisou autogramiády Romana Shamilyana - mladého medailéra, který zvítězil v soutěži o návrh pamětní medaile pořádné Českou národní bankou.

Foto: Česká Mincovna

Mince s tématem Bitvy u Hradce Králové

Článek

Roman Shamilyan je mladý medailér, který zazářil se svým návrhem mince s tématem Bitvy u Hradce Králové ve veřejné soutěži vyhlášené Českou národní bankou. Jeho návrh byl natolik úspěšný, že zvítězil i nad návrhy jeho profesorů.

Roman studoval na Vyšší odborné škole medailérské v Jablonci nad Nisou. Umělecké schopnosti má v genech, protože jeho otec je výtvarník.

Na minci využil nejen historických faktů - v bitvě se utkalo Prusko a Rakousko, ale také důvtip se symbolikou heraldických zvířat těchto území. Utlačování Rakouska Pruskem je na minci znázorněno pruskou orlicí, která utlačuje rakouského orla. Na druhé straně mince je stejná tématika v podobě velikosti textu, kde Prusko zaujímá větší prostor oproti poraženému Rakousku. Vznikly tak stříbrné mince s nominální hodnotou 200 Kč, které nabízí Česká mincovna v kvalitě standard a proof.

Autogramiáda proběhne v prostorách České mincovny: 29. června od 17.00 v Praze, Na Příkopě 860/24 a 30. června od 16.00 v Jablonci nad Nisou, Mírové náměstí 15.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám