Hlavní obsah

Auta brněnských továrníků: komentovaná prohlídka výstavy i historické vozy na nádvoří

Novinky, Petr Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve vile Stiassni v Brně se pomalu chýlí ke svému konci výstava „Auta brněnských továrníků – Löw-Beer / Stiassni / Tugendhat“. Ve čtvrtek 16. srpna v 17 hodin proběhne komentovaná prohlídka a na nádvoří bude možné si prohlédnout několik historických vozů.

Foto: Petr Svoboda

Auta brněnských továrníků ve vile Stiassni.

Článek

Na přípravě výstavy spolupracovalo Technické muzeum v Brně, Národní památkový ústav a Muzeum Brněnska – vila Löw-Beer, kde měla výstava před dvěma lety premiéru. Její repríza ve vile Stiassni doplňuje nové informace o životě a automobilech ve vlastnictví rodiny, která vilu v období mezi dvěma světovými válkami obývala.

Výstava připomíná každodenní život s automobilem, který byl za první republiky přece jen luxusním strojem, ale také sportovní či sběratelské úspěchy automobilistů z podnikatelských rodin. Stranou nezůstává ani dobová motoristická móda.

Při příležitosti blížícího se konce výstavy budou zapůjčeny dva historické vozy – automobily pro nejmovitější zákazníky bude zastupovat Austro Daimler z roku 1910 ze sbírek Technického muzea v Brně, vozy používané v továrně rodiny Stiassni zase Tatra 12 ze soukromé sbírky.

V rámci komentované prohlídky bude výstavou provázet kurátorka Sylvie Zouharová-Dyková z Technického muzea v Brně. Vstup na tuto akci je volný. Samotná výstava bude ve vile Stiassni k vidění do neděle 19. srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám