Hlavní obsah

Aura Canis vyslala do světa další psí terapeuty

Novinky, Leona Roháčková

Výběr canisterapeutického psa je velmi náročný. Zvíře musí být naprosto zdravé, ovladatelné, povahově vyrovnané, nesmí být agresivní a bázlivé. A také musí spolu se svým pánem zvládnout canisterapeutické zkoušky. V Prostějovičkách je nedávno pořádalo občanské sdružení Aura Canis.

Foto: Leona Roháčková
Článek

Pes provází člověka odnepaměti. Přítel, služebník, pomocník a v neposlední řadě terapeut. "Kromě schopností, kterými disponuje, jako je upozornění na blížící se epileptický záchvat či náhlé snížení krevního tlaku, působí hlavně na psychiku," říká členka sdružení a rozhodčí Jitka Šiklingová.

Podle další rozhodčí a zkušené terapeutky Moniky Halamkové nezáleží na plemeni, ale na výběru vhodného jedince. Pes musí být hlavně klidný, učenlivý a společenský a nesmí mít méně než rok a půl.

V Prostějovičkách se o osvědčení ucházelo šest týmů, z toho čtyři z nich byly domácí. Společné měly jen jednu věc, dvou i čtyřnohé účastnice byly něžného pohlaví. Neposuzovalo se ovšem jen chování psa v nezvyklých situacích, ale souhra dvojice. "Musí být sehraným týmem, jinak to nefunguje," podotkla další z rozhodčích Zuzana Svobodová.

Zkoušky se konaly v sále místního pohostinství, canisterapeutický pes pracuje totiž většinou pod střechou. "Zvíře musí umět chodit po linoleu, parketách či plovoucí podlaze stejně dobře, jako venku po trávě," dodala poslední z trojice rozhodčích Monika Halamková.

Rozhodčí pak čekalo posuzování několika disciplín, mezi kterými nechybělo odložení, reakce na jiné psy, hluk, doteky cizích osob či francouzské hole a invalidní vozík.

Jednotlivé disciplíny pak prokázaly, že na plemeni psa opravdu nezáleží. Uspěly v nich totiž multifunkční akční pittbulka Džina, dostihová šampionka vipetka Borgata, dvojice kavalírek Kejsy a Karolína i kříženka Tara. Jen pšeničná teriérka Eli s paničkou Pavlínou si zkoušky zopakují, mládí, nezkušenost a tréma pro ně znamenaly špatnou kombinaci.

Ze šestice účastníků tak získalo osvědčení pět. Není ale napořád. "Osvědčení je nutné jednou za tři roky obnovit, tou samou zkouškou, jako byla tato. Zkoušky se nemění, povaha psa se ale za tu dobu změnit může," podotkla Monika Halamková. Osvědčení rovněž platí jen pro daný tým, nelze ho přenášet.

Občanské sdružení Aura Canis pořádá zkoušky minimálně dvakrát do roka nejen pro své členy, ale pro všechny zájemce v rámci České republiky.

Aura Canis: Občanské sdružení vzniklo v roce 2006. Má 25 členů v rámci celé České republiky. Zabývají se nejen canis, ale i felinoterapií (rovněž zooterapie, zde je v hlavní roli kočka).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám