Hlavní obsah

Aukce na pomoc kapličkám odstartovala

Novinky, Dana Smrčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obraz Jánuše Kubíčka s názvem Pohled na Mikulov 1 právě hledá svého majitele. Do aukce pro záchranu kapliček na Svatém kopečku v Mikulově ho věnoval syn malíře. Jeho originál je k vidění v mikulovské Městské galerii.

Foto: Martin Tesařík

Starosta Mikulova Rostislav Koštial ukazuje obraz Zdeňku Podhůrskému.

Článek

Do pomyslné sbírky na křížovou cestu se rozhodli přispět mikulovští patrioti, regionální firmy a Adam Kubíček, syn brněnského malíře a grafika Jánuše Kubíčka. Do charitativní dražby nabídl jeden z obrazů svého otce.

„Pokud se prodá za vyvolávací nebo vyšší cenu, celou tuto částku věnuji na obnovu některé z kapliček. Kdyby se zájemce nenašel, ponechám si jej,“ potvrdil před časem svůj záměr Kubíček. Malba tak musí najít kupce, který za ni dá minimálně 110 tisíc korun.

„Nestává se každý den, že by se někdo rozhodl věnovat obraz v takové hodnotě na dobrou věc. Moc si toho vážíme,“ vyzdvihl starosta Mikulova Rostislav Koštial.

Olejomalba na plátně o rozměru 66,5 x 77 cm vznikla v roce 1948. Zachycuje mikulovský zámek, jehož stavební a architektonický vývoj tragicky poznamenal konec druhé světové války, když v dubnu 1945 vyhořel.

Olejomalba na plátně o rozměru 66,5 x 77 cm vznikla v roce 1948. Zachycuje mikulovský zámek, jehož stavební a architektonický vývoj tragicky poznamenal konec druhé světové války, když v dubnu 1945 vyhořel.

Obraz v Mikulově představil v sobotu 4. června u příležitosti Mikulov gourmet festivalu přímo jeho dárce. Ještě večer pak odstartovala elektronická dražba, a to na webu časopisu Le Cigare et Vin Style.

„Jde o jednoduchý systém, uživatel se musí zaregistrovat a přihlásit. Aukci je třeba aktivně sledovat, pokud chcete vědět, kolik je aktuální nabídka. Informuje se vždy pouze ten účastník, jehož nabídka byla přeplacena,“ doplnil šéfredaktor časopisu Tomáš Prek.

Po celou dobu aukce, která potrvá do 25. června, zdobí dílo městskou galerii. „Potenciální kupci by určitě měli vidět obraz na vlastní oči. S fotografií, která je na webu, se to nedá vůbec srovnat. Je to zážitek,“ nechal se slyšet Jaroslav Chmela, předseda představenstva vydavatelství časopisu.

Jánuš Kubíček, představitel českého moderního malířství druhé poloviny 20. století, žil v letech 1921–1993. Stál u zrodu tvůrčí skupiny Brno 57, v roce 1948 devět měsíců žil a maloval v Mikulově. „Připomínal mu jih, kam však po emigraci sestry už nemohl vycestovat,“ doplnil jeho syn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám