Hlavní obsah

Atmosféru krás letního období navodila výstava fotografií v Galerii pod radnicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Klub přátel umění v Ústí nad Orlicí přizval jako hosty členy Fotoklubu OKO a výstavní sály Galerie pod radnicí od 3. července proměnil v pomyslné velké album krás, postřehů a příběhů zachycených objektivem fotoaparátu.

Foto: Stanislava Dvořáková

Podívat se do nebe v neratovickém kostele je jedním z nevšedních příběhů odtajněných záběrem fotografa.

Článek

Nastupující období letních horkých dní s dovolenými a lenošením výrazně mění mentalitu lidí, kteří intenzivněji vnímají své okolí. Co bylo fádní a všední, stává se svátečním, co bylo snovou představou, nabývá reálné podoby.

S tímto splněním poznání jednoduchosti v kontrastu s fantazií a reality s mystikou přichází v posledních letech Klub přátel umění, který v Galerii pod radnicí Ústeckým fotografickým salonem 2018 zahájil letní sezonu přehlídek uměleckých prací letošního roku.

Výstava umění zachyceného okamžiku pomocí objektivu nabízí neuvěřitelná poznání světla a stínů, fantazie barev, romantiku nastupujícího léta v ulicích měst i ve volné přírodě s azurovým obzorem neznámých dálek. Dvě desítky fotografů na svých autorských záběrech nabízí návštěvníkům nejen obraz okolního světa viděný z rozličného úhlu vnímání, ale zároveň i příběh, který zobracený děj doprovází.

Hned v první sérii fotografií v podivu nad zábleskem na fotografii Neratova zazněla v podání autora zajímavá historie této sklářské osady odlehlé oblasti podhůří Orlických hor.

V květnu 1945 byl zdejší kostel zasažen protitankovou střelou vypálenou vojákem Rudé armády. Ta způsobila požár, který úplně zničil střechu. Nebylo finančních prostředků, a tak se bohoslužby konaly prakticky pod širým nebem. Místní obyvatelé se romantiky Štědrovečerní mše s padajícími vločkami sněhu nechtěli vzdát, ani když došlo k opravě střechy. Tak se stalo, že neratovický kostel je unikátním spojením starého s moderním, kde historické kamenné zdi přecházejí v nádhernou skleněnou střechu s pohledem na hvězdy.

I další řada měst východních Čech, Vysočiny, vzdálenějšího Opočna či Lázní Luhačovic odkrývá zajímavá tajemství, které doplňují přírodní partie svobodné přírody se záplavou květů. Tam se ve větru vlní sluncem prozářené stvoly trav, v tichu i hravosti plyne proud řeky, usedá vážka na listě, hlemýžď putuje se svou ulitou či kameny odkrývají své poklady.

Současnost znázorňují skrytá nebezpečí, nástup techniky, detaily stínu a světla, hry času, dobová posloupnost až po zobrazení nálad člověka v portrétech, v práci při ohnivém ozáření kovárny či na černobílém podání elegance sportovního pohybu.

Z oblasti neskutečna jsou fotografická aranžmá fantazie barev a tvarů vrcholící noční impresí.

Tím končí nabídnutá studnice dojmů, kam lidské oko bez pomoci moderní techniky nedohlédne. Zpříjemnit si červencové dny (výstava končí 27. 7.) zájemci mohou v úterý až pátek od 10 do 12 a od 14 do 17 hodin a v sobotu, neděli a svátek od 14 do 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám