Hlavní obsah

Aťka Janoušková, Václav Žmolík a Slávek Boura pokřtili unikátní knihu o retru

Novinky, René Kekely

Herečka a dabérka Aťka Janoušková, novinář, rozhlasový i televizní moderátor Václav Žmolík a moderátor a bavič Slávek Boura pokřtili teto týden Retro republiku. Unikátní knihu, jejíž autorkou je novinářka a spisovatelka Renáta Šťastná, která navázala na první titul z loňska s názvem Vzpomínkomat.

Foto: Jaroslav Hauer

Knihu Retro republika pokřtili Aťka Janoušková, Václav Žmolík a Slávek Boura

Článek

Autorka unikátní publikace tímto způsobem přispívá k dokumentaci prvních sta let existence našeho samostatného státu. Křest knihy Retro republika se v přátelské a až rodinné pohodě uskutečnil v knihkupectví Kosmas na rozhraní Letné a Holešovic.

Součástí prezentace byla i malá, komentovaná módní přehlídka retro, přesněji řečeno - prvorepublikových dámských i pánských, veskrze společenských oděvů. Přispěla tak ke vzpomínání na doby dávno minulé společně s novou knihou. 

„Kniha Renáty Šťastné je unikátní v tom, že osloví velkou skupinu čtenářů několika věkových kategorií. Prostě všechny ty, kteří s jistou dávkou nostalgie zavzpomínají na doby, kdy se ještě netrávily hodiny nad displeji mobilů, a kdy se k napsání dopisu kupodivu používal papír a tužka, v lepším případě psací stroj,” zaglosoval vydavatel publikace Pavel Mészáros, podle kterého autorka odvedla skutečně obrovský kus doslov mravenčí práce při sbírání jednotlivých informací, artefaktů a fotografií. 

„Je to výpravná, převážně fotografická publikace zachycuje uplynulých sto let našeho státu z pohledu obyčejných lidí. Jaká to pro ně byla doba? Jak žili, jak se měli? Co slavili, po čem toužili, o čem snili? Čtenář může, hlavně prostřednictvím dobových fotografií, zavzpomínat na rodinné události, ty nejběžnější, a přece v životě každého ty nejvýznamnější…. Jsou to i mé vzpomínky,” prozradila autorka Renáta Šťastá, která kromě toho přispěla i do “retro výstavky” ve výloze knihkupectví. „Jsou tam moje brusle, na kterých jsem ještě nedávno opravdu bruslila,” podotkla Šťastná.

„Je to opravdu krásná kniha. Jsem moc ráda, že mne paní Renáta požádala o to, zda bych se stala kmotrou publikace. Moc ráda se do ní začtu a zavzpomínám si. Navíc jsem se tu potkala s milými lidmi, hlavně s těmi, ktěří milují knihy a stále čtou," podotkla herečka Aťka Janoušková.

Celobarevná publikace se soustředí i na různé životní mezníky, často dobově podmíněné – pionýrský slib, převzetí občanského průkazu, maturitu a maturitní plesy, zahájení a ukončení základní vojenské služby, promoce na vysoké škole, bramborové a chmelové brigády, lampionové a prvomájové průvody, pionýrské tábory či dovolené a výlety.

„Okrajově se dotýká i toho, jak do života obyčejných lidí zasáhly velké dějinné události – druhá světová válka, okupace v roce 1968 nebo absurdity padesátých let,” dodala autorka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám