Hlavní obsah

Art rock, psychedelie i blues zazní naživo v budějovickém klubu Highway 61

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mekka bluesové hudby, klub Highway 61 u Černé věže v Českých Budějovicích, v pátek 17. června nabídne exkurzi do art rockového hudebního světa koncertem 2 Generations.

Foto: Petr Hejna

mladý hippie

Článek

Koncert je určen milovníkům náročnější rockové muziky a poetických textů, tedy těm, komu je blízký hudební duch doby 70. let (pochopitelně minulého století, když jde o rock).

V pódiové prezentaci projektu 2 Generations jsou patrné stopy vlivu doznívání éry hippies, a to evokací kytarových ikon typu Jimi Hendrixe nebo Carlose Santany živočišnou dravostí i cítěním častých kytarových sól. Stejně tak na vládnoucí styl následné doby, tedy art rock, upomíná plošná zvukomalebnost, bohaté harmonie, četnost nástrojů, pinkfloydovské začleňování reálných zvuků v přednatočených podkladech, i dnes méně obvyklý delší rozsah mnoha kompozicí, aranžovaných však v současném stylu. Ale nicméně blues rockové cítění je v mnoha pasážích patrné, a v repertoáru je i několik vysloveně charakteristickou dvanáctitaktovou formu ctících skladeb.

Nicméně se nejedná o revival jakékoliv z kapel té doby (tedy progresivní žánr reprezentujících bandů, jako např. Yes, Genesis, Camel nebo Pink Floyd), veškeré skladby jsou ryze původní a opatřené českými texty ve vyzrálé poetické rovině. Je jim vlastní jak depresivnější tématika - bolesti lásky, utrpení a nemocí lidské duše, tak naopak jsou plné pozitivních reminiscencí v básních oslavujících krásy přírody či nořících se do dálek a tajemství vesmíru.

Ochutnávku graficky zpracovaných textů naleznete zde: http://www.rock.cz/fotografie/77074-texty

Koncert, na kterém zazní krom jiného kompletní repertoár z posledního alba Krajiny mysli začíná v klubu Highway 61 v ulici U Černé věže ve 21.00 hod., konec produkce je předpokládán kolem půlnoci.

Závěrem proběhne obvyklá rockově vědomostní soutěž o věcné ceny, takže znalci rockových skladeb ze 60. a 70. let mají šanci odnášet si krom hudebního zážitku i nějakou tu drobnost materiálního charakteru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám