Hlavní obsah

Armáda spásy uvařila v Ostravě pro potřebné polévku

Novinky, Josef Zajíc

Vánoční svátky jsou vždy oslavou míru, potěšení a pomáhání druhým. Je jedno, zda to jsou rodinní příslušníci, příbuzní či docela cizí lidé. Armáda spásy v Ostravě se cíleně soustředí právě na ty potřebné. Je tradicí, že uvaří vánoční polévku, kterou poskytuje všem.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 17.12.2018 Vánoční polévka Armády spásy. Masarykovo náměstí. Moravská Ostrava a Přívoz.

Článek

V pondělí 17. prosince se od 16 hodin v rámci Ostravských Vánoc na Masarykově náměstí rozlévala vánoční polévka, kterou poskytla Armáda spásy. Polévku nalévali náměstci primátora města Ostravy Zbyněk Pražák, Martin Štěpánek a Andrea Hoffmannová, s nimi také starostka městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Zuzana Ožanová a místostarosta největšího obvodu Ostrava-Jih Zdeněk Hübner.

„Je už to tradice, že každým rokem od roku 2010 před Vánocemi Armáda spásy navaří chutnou, dobrou polévku. Polévka s chlebem je nabízena lidem v okolí vánočního stromu na Masarykově náměstí. Rovněž je tradicí, že polévku nalévají a roznášejí zástupci jednotlivých městských obvodů a magistrátu,” informoval Zbyněk Pražák, náměstek primátora města Ostravy, který má v gesci sociální politiku a zdravotnictví. 

Zpočátku se lidé, zvláště ti potřební, kteří se již na polévku těšili, ostýchali si pro ni přijít. Ostatní účastníci Ostravských Vánoc se zase cítili, že to nejsou oni, kteří jsou ti potřební. Vánoční polévka se ale podává všem, jako výraz úcty k lidem a také jako důkaz, aby všichni mohli ochutnat, jak je holandská polévka dobrá.

„Polévku uvařily kuchařky v Domově Přístav I. v Ostravě-Kunčičkách, kde Armáda spásy poskytuje péči 85 lidem. Je tam velkokapacitní kuchyň, která zásobuje jídlem místa Armády spásy v Ostravě, Havířově a Frýdku-Místku. Kuchařky se snažily a uvařily tak zvanou holandskou polévku s uzeným masem, klobásou, hrachem a dalšími ingrediencemi,” uvedla Jana Plačková ředitelka Domovů Přístav I. a Přístav II. na Zukalově ulici v Moravské Ostravě a Přívozu.

Armáda spásy se také stará o potřebné v zařízení Adelante (Vstupte), kde poskytuje služby v azylovém domě pro muže, poskytuje služby v noclehárně, kde nabízí jídlo, možnost se osprchovat a popřípadě si vyprat oděv. V případě, že je oděv, ve kterém přijdou, značně poničen, je nahrazen z projektu Reshare - sběr šatstva. Armáda spásy poskytuje ubytování ženám s dětmi a další služby.

„Kromě "pevných" zařízení, které vlastníme, se věnujeme také terénnímu programu - prevenci bezdomovectví, kontrolujeme lidi bez domova, kterým, zvláště pak ve velkých mrazech, nabízíme pomoc. Letos našich služeb již využilo přes 800 lidí a do konce roku to číslo dosáhne odhadem počtu 900 lidí,” informoval ředitel Adelante (Vstupte) Bc. Tomáš Hruška.

Lidé postupně ostych ztratili a polévku rádi ochutnali. Všech 80 porcí polévky Armáda spásy lidem rozdala. Starost o potřebné, malé děti, nemocné a staré lidi, bezdomovce, prostě o všechny potřebné nikdy nekončí. Nikdy nekončí úsměv na tváří, veselé oči a hodně dobré slovo. Pěkné Vánoce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám