Hlavní obsah

Armáda spásy otevřela zrekonstruovanou budovu ostravského Domova Přístav

Novinky, Josef Zajíc

V úterý 7. února otevřel zrekonstruovanou budovu Domova Přístav v Ostravě-Kunčičkách na Holvekově ulici ředitel zařízení Mgr. Daniel Cieślar. Domov poskytuje v nové budově péči 40 novým uživatelům (v obou budovách je jich dohromady 85).

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 8. února 2017 Slavnostní otevření nové budovy Domova Přístav v Ostravě. Pásku přestřihli:Michal Mariánek,Daniel Rychlík a mjr.Teunis Scholtens

Článek

Slavnostního přestřižení pásky v nové budově Domova Přístav se zúčastnil národní velitel Armády spásy mjr. Teunis Scholtens, Mgr. Michal Mariánek, náměstek primátora statutárního města Ostrava, Mgr. Daniel Rychlík, zástupce Moravskoslezského kraje, vedoucí odboru sociálních věcí Krajského úřadu v Ostravě, a další hosté.

Vedoucí přímé péče Domova Přistav Mgr. Jana Plačková sdělila přítomným, jak bude péče v rekonstruované budově vypadat.

V budově je celkem pět domácností. V každé domácnosti žije osm uživatelů péče, kteří mají k dispozici čtyři dvoulůžkové pokoje. Na každém pokoji je sociální zařízení a umyvadlo a pro všechny pokoje společná koupelna. Každá domácnost má spojený prostor kuchyně, jídelny a obývacího pokoje. Jedna z pěti domácností je pro imobilní uživatele. Kromě společného prostoru má tří dvoulůžkové pokoje, dva jednolůžkové pokoje a společné WC a koupelnu.

V nově rekonstruované budově žije 40 uživatelů. Cílovou skupinou v tomto zařízení jsou osamocení staří lidé věku od 50 do 80 let bez domova, popřípadě ohrožení bezdomovectvím, s chronickým duševním onemocněním, demencí, vyžadující pomoc nebo podporu druhé osoby v běžném životě.

„V každé domácnosti má klíčovou roli "paní domácí", která tráví s uživateli většinu dne (8 pracovních hodin). Stará se o všech osm uživatelů domácnosti. Vypozoruje jejich potřeby, individuálně plánuje činnost podle zájmu. Uživatele aktivuje přirozenými činnostmi v domácnosti. S péčí jí pomáhá sociální pracovnice ve dvanáctihodinových službách,” vysvětlila Jana Plačková.

Ředitel Domova Přístav Mgr. Daniel Cieślar přítomné seznámil s nejnovější historií budovy. O vybudování něčeho nového s kvalitnějším systémem začali uvažovat na podzim v roce 2015. V zimě 2015 se začalo pracovat na projektové dokumentaci. V srpnu 2016 byla budova předána a začaly bourací práce. V říjnu, listopadu a prosinci následovala stavba, 21. prosince 2016 byl dán kolaudační souhlas.

„V lednu 2017 probíhaly dokončovací práce, rekonstrukce schodiště, stěhování darovaného nábytku, instalace zařízení kuchyní a další nutné dokončovací práce. 6. ledna jsme začali přijímat nové uživatele a 7. února slavnostně přestřihneme pásku. Celkové náklady činily 9 180 000 korun včetně DPH,” konstatoval Daniel Cieślar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám