Hlavní obsah

Areál Landek Parku v Ostravě zve na výlet plný zážitků i poučení

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 26. října je podzemní expozice dolu Anselm v areálu Landek Parku u Ostravy v novém kabátě. Expozice prošla unikátní obměnou a návštěvníci se mají na co těšit. Návštěva muzea může být vynikajícím a poučným cílem výletů nejen pro rodiny s dětmi.

Foto: Josef Zajíc
Článek

Areál Landek Parku  se nachází na jihovýchodním úpatí vrchu Landek (280 m. n. m.), kousek od soutoku dvou největších moravskoslezských řek Odry a Ostravice. Kopec  byl vyhlášen v roce 1992 Národní přírodní památkou.

Jsou zde jedinečné výchozy uhelných slojí na povrch a nepřerušené karbonské vrstvy. Důkazem, že již lovci mamutů na tomto území využívali černé uhlí k ohřevu, je nález 46milimetrové sošky v ohništi, nejštíhlejší podoby ženy v Evropě, které se říká Landecká ( Petřkovická) Venuše. Stáří vymodelované sošky z krevele se datuje na 23 000 let.

Do dolu jsme vstoupili ve 14 hodin pod vedením zkušeného průvodce. Nastoupili jsme do kabiny. V podlaze je instalován skleněný otvor a tak jsme viděli, jakým sešupem jedeme dolů do dolu. Pochopitelně to byl jen virtuální dojem, protože ve skutečnosti jsme sjeli do hloubky 495 cm a byli jsme v hlavní štole.

Průvodce nás seznámil s historií dolu a rubáním uhlí v této lokalitě vůbec. Pro lepší představu jsme slyšeli hukot větracího zařízení, hluky důlních strojů a pozorný návštěvník mohl zaslechnout domluvu horníků při práci. Občas bylo možné zaregistrovat pár peprných slov jako "Ty nemotoro!" - pochopitelně přeložených do jadrné ostravštiny.

Během devadesátiminutové prohlídky jsme viděli vše, co v dolech v historickém období bylo a také ukázky toho, jak se černé uhlí těží dnes.

Další zajímavá prohlídka, kterou jsme absolvovali, je expozice Důlního záchranářství. Expozice je největší svého druhu na světě. Byli jsme informováni o vysoce náročné rizikové činnosti, bez nichž by práce v podzemí nebyla možná. Viděli jsme techniku, která záchranářům umožňuje  pohybovat se v prostředí, které v případě důlní havárie je velmi nebezpečné.

K Landek Parku je možné se bez problémů dostat MHD. Nástupní stanice autobusu č. 34 je na zastávce MHD Křižíkova, kde souběžně jezdí tramvaje směr Hlavní nádraží v Ostravě. Autobus jede až do Hlučína. Prohlídky začínají vždy v 10.00, 12.00, 14.00 a 16.00 hodin.

Další informace: www.landekpark.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám