Hlavní obsah

Areál kláštera v Hostinném ožil starými řemesly

Novinky, Martin Němec

Několik stovek návštěvníků v sobotu navštívilo první řemeslný advent ve zrekonstruovaném františkánském klášteře v Hostinném.

Foto: Martin Němec

Řemesla dorazila do františkánského kláštera v Hostinném. Část výstavy byla i prodejní.

Článek

Pod rukama řezbáře, dráteníka, paličkářky, šperkaře a dalších řemesel ožívala v chodbách kláštera historie. Jeden ze zhruba dvaceti stánků patřil i místnímu skautskému oddílu dOBRáček Hostinné. Ten si pro malé návštěvníky akce připravil sádrové odlitky betlémů k vlastnímu barevnému dotvoření.

„Rozhodli jsme se spolupracovat s místním muzeem a svou aktivitou oživit první řemeslný advent. Jen na výrobu odlitků postaviček a celých betlémů padlo přes 20 kilogramů sádry,“ informovala Hana Jiřičková ze skautského oddílu dohlížející na tvorbu malých návštěvníků.

Část představovaných výrobků neslo označení KRKONOŠE originální produkt a bylo dílem výrobců z okolí. „Chceme lidem představit umění šikovných lidí z našeho regionu a ukázat jak a co se dříve vyrábělo. Navíc většina řemesel by se v zimě špatně ukazovala na trzích pod širým nebem. Proto jsme rádi pod ochranou kláštera,“ doplnila rodačka z Hostinného Lenka Máslová-Špetlová, představující techniku paličkování. Jeden ze svých paličkovaných obrazů již před časem věnovala klášteru. Druhý, znázorňující radnice obou měst, v září vezla delegace vedená starostou Hostinného Karlem Klímou do partnerského města Bensheim jako dar.

Po celou sobotu byla v bývalé františkánské knihovně a ambitu kláštera přístupná i výstava s názvem Tenkrát o Vánocích, která návštěvníkům představila historické betlémy, vánoční a novoroční pohlednice z přelomu 19. a 20. století a ručně vyráběné vánoční ozdoby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám