Hlavní obsah

Areál čs. opevnění Hlučín-Darkovičky hostí vzpomínkovou akci

Novinky, Květa Gebauerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Areál čs. opevnění Hlučín-Darkovičky Slezského zemského muzea hostí v sobotu 24. května vzpomínkovou akci k 69. výročí ukončení druhé světové války a 76. výročí vyhlášení květnové mobilizace roku 1938.

Foto: Květa Gebauerová

Akce Hlučín-Darkovičky 2011. Foto: archiv SZM

Článek

Akce se uskuteční od 10.00 hodin, ještě před jejím zahájením si nejprve milovníci vojenské hudby mohou poslechnout koncert vojenské posádkové hudby, která zahraje na náměstí v Hlučíně.

Program v samotném Areálu čs. opevnění Hlučín-Darkovičky představí zajímavé dynamické i statické ukázky dobové i současné vojenské techniky. Z těch dynamických bude bezpochyby jednou z nejzajímavějších přelet dvou letounů JAS-39 GRIPEN.

ez zajímavosti však jistě nebude ani dynamická ukázka tanku T-72 M4CZ, obojživelného obrněného pásového vozidla BVP-2, pancéřovaného vozidla IVECO-LMV nebo ukázka jízdních vlastností obrněného transportéru PANDUR II. Centrum vojenské kynologie pak připravilo exhibici výcviku služebních psů.

Bez povšimnutí by ale neměly zůstat ani statické ukázky vojenské techniky. K vidění bude třeba samohybný minomet M 120 SH 85, Land Rover Defender 130 KAJMAN, odminovací komplet BOŽENA 5 určený k plošnému odminování terénu od protipěchotních i protitankových min, zásahové vozidlo pro odběr vzorků BIO ROVER či pojízdnou veterinární laboratoř PHEL 2 a mnoho dalšího.

Ukázky budou moci návštěvníci Areálu čs. opevnění zhlédnout zhruba do 13. hodiny, po jejich ukončení zpřístupní Slezské zemské muzeum návštěvníkům také pevnostní objekty v Areálu. Vstupné na prohlídku bunkrů činí 20 Kč, vstup na vzpomínkovou akci je zdarma.

Vzpomínkovou akci Hlučín-Darkovičky 2014 připravilo Slezské zemské muzeum ve spolupráci s městem Hlučín a Krajským vojenským velitelstvím Ostrava.

Důležitá upozornění pro návštěvníky:

Areál bude od 22. do 25. května vyhlášen jako vojenský prostor. Při ukázce bojů budou návštěvníci vystaveni silnému hluku.

Ve dnech 23. a 24. května bude v době 8.30-14.00 hodin uzavřena komunikace II/469 Darkovičky – Hať a II/4696 Darkovičky – Šilheřovice. Průjezdná pro tento směr bude komunikace Darkovičky – Darkovice – Hať.

Z organizačních důvodů bude uzavřena také místní komunikace kolem Areálu čs. opevnění v Hlučíne-Darkovičkách, a to v následujících časech:

21. května  - 22. května 8.30-14.00 hod.

 23. května 8.30-18.00 hod.

 24. května 8.30 – 16.00 hod.

Pro přesun ze záchytného parkoviště je nutné počítat alespoň s 30 minutami.

Reklama

Výběr článků

Načítám