Hlavní obsah

Archiv moravskoslezské metropole vydal Ostravské kalendárium 2016

Novinky, Josef Zajíc

Již tradičně na konci ledna vychází publikace připravená Archivem města Ostravy ve spolupráci se členy komise muzejní, letopisecké, názvoslovné a heraldické Rady města Ostravy s Názvem Ostravské kalendárium. První publikace tohoto formátu vyšla v roce 1996.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 30.1.2017 Archiv města Ostravy vydal Ostravské kalendárium 2016. Od roku 1996 až k roku 2016

Článek

Slavnostní křest publikace Ostravské kalendárium 2016, kterou spolu se jmenovanými členy komisí městské rady připravil a napsal kronikář města Ostravy Martin Juřica, se uskutečnil v pondělí 30. ledna od 14 hodin v Archivu města Ostravy.

Přítomné přivítala ředitelka archivu Blažena Przybylová, odpovědná redaktorka publikací. Poděkovala všem, kteří se na publikaci podíleli, ovšem hlavní dík adresovala aktérům loňských událostí ve městě. „Kdyby jich nebylo, neměli bychom o čem psát a co zaznamenávat,” podotkla.

„Ostravské kalendárium se ve výčtu nejdůležitějších akcí a událostí v Ostravě za kalendářní rok 2016 zaměřilo na tři hlavní oblasti - společenské, kulturní a sportovní,” uvedl kronikář města Martin Juřica.

Ostravské kalendárium 2016  připomíná 60. výročí ostravského studia České televize, dostavbu Integrovaného výjezdového centra Ostrava-Jih, 20. výročí ostravsko-opavské diecéze, otevření Kampusu Palace či unikátní přírůstek v ostravské zoo - damana pralesního.

Publikace upozorňuje na úspěch Městského stadionu ve Vítkovicích, který obdržel ve dvou kategoriích titul Stavba roku, na zprovoznění dopravního terminálu Hranečník či Nádražní ulice v Moravské Ostravě.

Z bohatého kulturního života lze uvést ceny Thálie pro Iordanku Derilovou za roli Renaty v opeře Ohnivý anděl a Inscenaci roku udělenou dramatu Slyšení z produkce Komorní scény Aréna, dále Letní shakespearovské slavnosti Ostrava, festival Colours of Ostrava, Janáčkův Máj a další.

Ze sportovních událostí loňského roku je možno připomenout otevření Atletické haly Vítkovice Aréna, a. s, Český běh žen, olympijský park u příležitosti olympijských her v Rio de Janeiru, atletický mítink Zlatá tretra a Mistrovství světa v požárním sportu.

V Ostravském kalendáriu 2016 si na 119 stranách jistě každý najde tu svou akci, již si bude chtít připomenout. Publikace obsahuje 60 barevných fotografií špičkových fotografů města Ostravy a okolí. Náklad 500 kusů bude v omezeném množství bezplatně k dostání od 31. ledna v pobočkách Ostravského informačního servisu. V elektronické podobě bude Ostravské kalendárium přístupno na adrese: http://amo.ostrava.cz v oddíle publikace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám