Hlavní obsah

Archiv města Ostravy vydal Kalendárium 2019

Novinky, Josef Zajíc

Ředitelka Archivu města Ostravy Hana Šústková spolu s primátorem města Ostravy v úterý 28. ledna slavnostně pokřtili další, v pořadí od roku 1997 již dvacáté druhé Kalendárium 2019. Slavnostního křtu se zúčastnil autor kalendária, kronikář města Ostravy Martin Juřica.

Foto: Josef Zajíc

Archiv města Ostravy. Vydání Kalendária 2019

Článek

Kalendárium 2019 je, podle Martina Juřici, nejrozsáhlejší za poslední období. Čtenáři v něm najdou na 131 stranách 576 informací od ledna 2019 do 31. prosince 2019. Nejvíce informací autoři publikace zachytili v květnu a červnu, kdy jich v obou měsících bylo po 70 zprávách. Publikace obsahuje 59 fotografií od 15 fotografů.

„První ročník kalendária vyšel v roce 1997. Jedná se o ostravský unikát. Žádné jiné město podobné kalendárium nevydává. Sám v něm často listuji a vzpomínám na události předchozího roku,” uvedl při slavnostním křtu Kalendária 2019 ostravský primátor Tomáš Macura.

Kalendárium se zabývá podrobně i prostřednictvím základních informací o 41 výročích různých organizací a společenských, kulturních a sportovních akcí.

Ostrava si připomínala již 790. výročí písemné zmínky o Slezské Ostravě, 170. výročí od založení Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava, 125. výročí městské hromadné dopravy v Ostravě, 120. výročí otevření Českého domu ve Vítkovicích či 5. ročník festivalu Meat Design Ostrava.

„První knižně vydané kalendárium vyšlo v roce 1997. Od roku 2000 je připravujeme spolu s dalšími spolupracovníky z Archivu města Ostravy a především ve spolupráci s členy komise muzejní, letopisecké, názvoslovné a heraldické Rady města Ostravy. Od té doby byla v kalendáriích vydána spoustu informací ze všech zásadních oblastí života obyvatel Ostravy. Zdá se, že velký progres se za tu dobu udál v rámci festivalu Colours of Ostrava, v pořádání sportovních evropských a světových akcí. Největší posun nastal v Dolní oblasti Vítkovic. To všechno je postupně zachyceno v kalendáriích,” řekl Martin Juřica.

Oslavy sametové revoluce si Ostrava připomněla řadou akcí, jejichž většina byla součástí projektu SametOVA!!!. Patřily mezi ně například rozhovory s významnými ostravskými osobnostmi, veřejná diskuze všech žijících primátorů města Ostravy a další akce.

Kalendárium 2019 vychází v nákladu 500 kusů. Bude v omezeném množství k dostání v informačních centrech společnosti Černá louka, v Archivu města Ostravy, v Knihovně města Ostravy, Moravskoslezské vědecké knihovně, v Ostravském muzeu a antikvariátu a galerii Fiducia.

„V elektronické podobě bude Ostravské kalendárium 2019 přístupno na adrese: https://amo.ostrava.cz v oddíle publikace,” informovala Andrea Vojkovská, tisková mluvčí magistrátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám