Hlavní obsah

Archiv města Ostravy připravil výstavu o životě Leoše Janáčka

Novinky, Josef Zajíc

V Archivu města Ostravy se konala u příležitosti Mezinárodního dne archivů jednodenní výstava od 10 do 18 hodin s názvem Leoš Janáček a Ostrava. V roce stého výročí vzniku republiky si také připomínáme 90. výročí úmrtí uznávaného hudebního skladatele.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 9.6.2018 Mezinárodní den archivů. Výstava o Leoši Janáčkovi v Archivu města Ostravy - AMO.

Článek

Leoš Janáček (1854 - 1928) patří bezesporu mezi nejvýznamnější světové skladatele a v zahraničí je dokonce vedle Antonína Dvořáka druhým nejhranějším českým autorem vůbec. V Národním domě, dnes Divadlo Jiřího Myrona, se v roce 1906 konala předpremiéra druhé, přepracované verze opery Její pastorkyňa.

Podle organizátorů výstavy z Archivu města Ostravy bylo cílem výstavy připomenout jeho návštěvy Ostravy, mistrovy žáky a další setkání Leoše Janáčka s Ostravou. 

Na základě obsahu vystavených panelů je patrné, že nejvýznamnější pobyty Leoše Janáčka proběhly u příležitosti provedení jeho oper Její pastorkyňa (1919) a Káťa Kabanová (1924). Dle dobových informací v tisku obě díla byla vřele přijata publikem. Na Ostravsku působila také celá řada Janáčkových žáků - František Míťa Hradil, Cyril Metoděj Hrazdíra, Eduard Marhula nebo Vilém Petrželka. 

Moravská Ostrava je rovněž spojena s událostí nejsmutnější. V Kleinově sanatoriu na Fifejdách mistr ve svých 74 letech 12. srpna 1928 zemřel.

Výstava připomněla také některé ostravské vzdělávací instituce: Janáčkovu konzervatoř v Ostravě, orchestry Janáčkova filharmonie Ostrava, Janáčkův komorní orchestr a hudební festivaly Janáčům máj, v současnosti Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka a v Mošnově letiště Leoše Janáčka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám