Hlavní obsah

Architektura průmyslových Vítkovic cílem víkendových komentovaných prohlídek

Novinky, Tomáš Majliš

Další z komentovaných vycházek Ostravou se uskuteční o víkendu 19. a 20. května, vždy od 14.30 hodin. Tentokrát se budou návštěvníci moci seznámit s architekturou Vítkovic, které vznikaly v rámci urbanistických plánů Vítkovických železáren od 80. let 19. století.

Foto: Tomáš Majliš

Mateřská škola

Článek

Až do počátku 19. století byly Vítkovice pouze malou zemědělskou obcí. Významným mezníkem, který ovlivnil budoucnost Vítkovic, bylo založení Rudolfovy huti v roce 1828.

V souvislosti s rozšiřováním provozu a jeho modernizací začalo od poloviny 19. století, kdy železárny odkoupila rodina Rotschildů, do Vítkovic přicházet velké množství nových obyvatel, především dělníků. Důležitým úkolem sociální politiky závodu se tak stala bytová výstavba, která měla zajistit stabilizaci pracovních sil v podniku.

V roce 1876 se stal ředitelem železáren Paul Kupelweiser, který rozvinul urbanizaci a výstavbu obce podle jednotných zásad na základě projektů železáren a vídeňských architektů. Vznikla řada budov, vystavěných podle jednotné podnikové architektury z režného neomítaného zdiva – kostel s farou, radnice, hotel, tržnice, sirotčinec, školy či nemocnice a také řada bytů v domech okolo náměstí i jinde.

Komentovaná prohlídka seznámí návštěvníky s pozadím rozvoje tohoto urbanistického projektu a jeho architekturou.

Více informací o prohlídce na www.provedu.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám