Hlavní obsah

Architektonická soutěž na proměnu Umělecké ulice v Ostravě zná své vítěze

Novinky, Josef Zajíc

Otevřená anonymní architektonicko-urbanistická soutěž na revitalizaci veřejného prostoru ulice Umělecké v Ostravě odstartovala 14. prosince 2016. Z celkem 23 odevzdaných návrhů vybrala porota tři studenty různých uměleckých škol.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 22.4.2017 Vítězný návrh soutěže na proměnu Umělecké ulice v Ostravě. Současnost.

Článek

Autory vítězného návrhu, který porota vybrala a který byl schválen 5. dubna 2017 zastupitelstvem města Ostravy, jsou studenti architektury Jan Adamus z VŠ uměleckoprůmyslové z Prahy, Ondřej Bělica a Matěj Jindrák z fakulty architektury VUT z Brna.

Úkolem soutěžících bylo navrhnout architektonicko-urbanistické řešení prostoru ulice Umělecké, která tvoří předprostor Domu umění, je významným veřejným prostorem a současně slouží jako nástupiště pro tramvajovou zastávku Elektra na ulici Nádražní.

„Návrh považuji jako velmi velkorysé řešení. Jsem spokojen. Vytváří to takové výborné prostranství, nový interiér, který je vlastně pěší zónou, což jenom pozvedne zdejší situaci, ale je to také významná intervence do města. Není to jenom rekonstrukce, ale je to vytvoření nového osobitého prostoru, který nejvíce souzní díky návrhu právě s Domem umění. Ta úprava vlastně pomůže všemu. Městu, Domu umění a pokud se bude realizovat bude to pro obyvatele Ostravy jedno z nejlepších řešení,” vyjádřil se k vítěznému návrhu Jiří Jůza, ředitel Galerie výtvarného umění Ostrava.

Členy poroty byli: Petra Bernfeldová, starostka centrálního obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, Kateřina Šebestová, náměstkyně primátora, Cyril Vltavský, vedoucí útvaru hlavního architekta, a známí architekti Adam Gebrian, Tadeáš Goryczka, Ladislav Kubala a Radim Václavík.

„Informace o vítězství v této soutěži je o to cennější, že se jedná o projekt v našem rodném regionu, a můžeme tak přispět k pozitivnímu rozvoji Ostravy, který v současnosti bujaře probíhá. K návrhu jsme proto přistupovali s pokorou a odpovědností. A to jak k místu samotnému, tak jeho ústřednímu motivu - architektuře Domu umění, který se propisuje do přilehlého okolí, a vytváří tak velkorysý veřejný prostor i venkovní expozici galerie. Budeme moc rádi, když společnými silami dokážeme tento projekt také zrealizovat,” řekl za vítěznou trojici Ondřej Bělica

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám