Hlavní obsah

Archimédes by se divil, jaká tělesa ponořená do kapaliny "učí" v Přepychách plavat

Novinky, Dana Ehlová

Hasiči, Flinstounovi, Smolíček, Perníková chaloupka, Vesničko má přepychová, Santa Claus, Letem světem a Amorek - to je výčet názvů plavidel, která se přihlásila do sedmého ročníku soutěže O přepyšské kormidlo a která v sobotu 26. srpna vyplula na hladinu rybníka Dvorský v Přepychách.

Foto: Dana Ehlová

Perníková chaloupka s Mařenkou ovládla Přepyšské kormidlo v kategorii do 15 let.

Článek

Pokud někdo namítne, že pod osmi názvy se dá díky bujné fantazii představit ledacos, ale plavidlo (a navíc funkční plavidlo) dost těžko, je na omylu a příští rok by měl v závěru srpna dorazit do Přepych na Rychnovsku. To, co zde spolu s několika stovkami přihlížejících uvidí, určitě předčí veškerá očekávání.

Navíc plavidla jsou čím dál dokonalejší a jejich kapitáni, popř. osádky, čím dál nápaditější. Pozadu však nezůstávají ani pořadatelé ze spolku ProPřepychy, kteří také neustále inovují a dodávají této akci na čím dál vyšší atraktivitě.

V sedmém ročníku soutěže O přepyšské kormidlo byly poprvé vyhlášeny dvě kategorie: do 15 let a nad 15 let. Pětičlenná porota, jíž předsedala starostka obce Zdeňka Seidelová, nejprve hodnotila design plavidel zaparkovaných v depu.

Nápady, které se zrodily v hlavách přihlášených, budily (a naprosto oprávněně) značnou pozornost - názvy plně odpovídaly podobě, a tak nejen porotci, ale i diváci, doslova zírali s otevřenou pusou.

V dětské kategorii se postavila na start tato plavidla: Hasiči (tříčlenná posádka, z níž dva pádlovali a jeden stačil hasit oheň ohrožující palubu), Flinstounovi (Fred a jeho přítel Barney s bezchybným modelem auta), Smolíček (se statným sedmerákem, na jehož hřbetu dovezl bezpečně do cíle nejen sebe, ale i sestřičku-jeskyňku) a Perníková chaloupka (se srdci na střeše, ale dokonce i s mechem, šiškami a mickou za kouřícím komínem, především však krásnou Mařenkou, která rozdávala stejně krásné perníčky).

Přestože se měřil čas při zdolání trati, rychlost tolik důležitá nebyla. Dokonalost korábů a posádek toto kritérium právem upozadila a vyvolávala zasloužený potlesk diváků.

Zahanbit se ovšem nedali ani kapitáni kategorie nad 15 let. Velitelem „stroje“ nazvaného Vesnička má přepychová, dokonalé napodobeniny modrého družstevního náklaďáku ze známého filmu, byl zubatý Otík s nezbytnými sluchátky, kabelou i rohlíkem, kterého jaksi samozřejmě musel doprovázet kníratý Pávek. V tomto případě zřejmě hbitost na hladině ovlivnil pomyslný motor pod kapotou, protože právě oni projeli trať nejrychleji a na zvon v cíli zazvonili v nejkratším čase. Nepřekonalo je ani sobí čtyřspřeží, které před cílem už vydatně popoháněl na saních stojící Santa Claus.

V závěru soutěže si na své přišli romantici. To, když se na hladině rybníka Dvorský nejprve objevil horkovzdušný balón Letem světem, dokonale ovládaný párem zručných pilotů, který pilotoval svoje vznášedlo tak rychle, až se potkávaly obláčky s vodou. Ve finále celého klání pak na city něžného pohlaví mezi návštěvníky i porotou brnkal Amorek. Na břehu si náklonnost i zalíbení získával svými šípy a květy lásky a nic na tom nezměnilo ani jeho srdce v podobě pádla, jež mu pak paradoxně poněkud ztěžovalo zdolání trasy na bělostném obláčku.     

Samostatně je udělována cena Sympatie diváků - čím větší, tím vyšší obnos vhozený do "kasičky" favorizované posádky. Sympatie si bezesporu získali všichni soutěžící a nad celkovým výtěžkem 9375 korun nezbývá než smeknout.

A vítězové? Perníková chaloupka, Letem světem, u diváků pak Smolíček. Obdiv ale zaslouží naprosto všichni, včetně pořadatelů a publika.

Reklama

Výběr článků

Načítám