Hlavní obsah

Archeopark Chotěbuz uspořádal Den dětí u Slovanů

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Archeopark v Chotěbuzi, kousek od Českého Těšína, uspořádal v neděli v ohraničené akropoli a také ve své čerstvě nové správní budově Den dětí u Slovanů. Perfektně připravená akce byla zahájena v 9 hodin zábavným, akčním a poučným programem pro děti a jejich rodiče. Ukončena byla Slovanským desetibojem.

Foto: Josef Zajíc

Archeopark - MUZEUM TĚŠÍNSKA, Chotěbuz 5.6.2016.

Článek

Archeopark leží na vyvýšené oblasti dávného sídliště nad Chotěbuzem  poblíž Českého Těšína. Jde o mimořádně dobrou a kvalitně archeologicky prozkoumanou lokalitu. Replika sídliště Slovanů z 8. - 11. století je obehnána dřevěnou palisádou, novou branou a uvnitř jsou repliky obytných, hospodářských i společenských domů, ve kterých tehdejší lidé žili.

Archeopark Chotěbuz - Podobora se začal stavět v roce 2001 a první etapa byla uvedena do provozu v roce 2006. Tehdy areál pro prohlídky fungoval jen v letním období. Do ohraničení Akropole se vstupovalo do prudkého kopce po dřevěných schodech.

„V současné době již máme vybudovanou novou správní budovu, která byla otevřena 30. dubna 2016.  Má čtyři patra, přízemí, v prvním patře je recepce, prodej vstupenek a informační servis pro návštěvníky. Ve druhém patře jsou dílničky, převážně hrnčířské. Ve třetím je naše hlavní expozice, která ukazuje život tehdejších lidí. Jsou tu prosklené skříňky s originály, které se v lokalitě našly a v šuplících repliky, na které si návštěvníci mohou sáhnout. Ve čtvrtém patře je terasa, ze které vychází nový chodník v korunách stromů až k bráně do Akropole. Tím že je vstup bezbariérový, mohou se do venkovní části  dostat i maminky s kočárky a lidé na vozíčcích,“ informovala v úvodu prohlídky Veronika Chmelařová, vedoucí útvaru Archeoparku Těšínského muzea.

Druhá etapa výstavby - tedy správní budova - stála podle ní něco okolo 40 miliónů korun, které uradil zřizovatel muzea Krajský úřad spolu s evropskými sociálními fondy  

Děti, které se zúčastnily se svými rodiči v Archeoparku Dne děti u Slovanů,  měly připravený aktivní program. Skupiny vždy provázela krásná Slovanka v bílé říze a dětem vysvětlovala jednotlivé zařízení domů, které v Akropoli mohly navštívit. Vysvětlila jim, čím se lidé živili, co jedli, jak si vyráběli zbraně a jak lovili. Mohly samy vyzkoušet střelbu lukem na terče zhotovené ručně ze slámy.

Ve 14,00 odpoledne návštěvníci mohli zhlédnou představení nezávislé divadelní scény SemTamFór "Pověsti pro štěstí".

"Jsme rádi, že se nám návštěvnost školních skupin zvyšuje a zvyšuje se také návštěvnost o sobotách a nedělích, kdy sem přicházejí rodiče s dětmi. Od otevření správní, výukové a studijní budovy bude Archeopark v provozu celoročně. V zimních obdobích je v učebnách této budovy," dodala Veronika Chmelařová.

K areálu se dá dojet velmi dobře vlakem z obou směrů, tedy od Mostů u Jablunkova, přes Třinec, Český Těšín až do Chotěbuze. Z druhého směru od Opavy, Háje ve Slezsku, Ostravy - Svinova, Ostravy Vítkovic, Havířova. Po výstupu z vlaku je to pěšky 1,2 km.

Pohodlná cesta je autem. Pro tyto návštěvníky je připraveno parkoviště, které je výhradně pro návštěvníky Archeoparku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám