Hlavní obsah

Aprílové počasí přináší potíže řidičům i chodcům

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měsíc duben v prvním dni nastolil otázku: zima, nebo jaro? Sněhová vánice, za chvíli modrá obloha s prosvítajícími paprsky slunce, vzápětí prudký liják s hromem a blesky, to byly ukázky vlády nastupujícího nového měsíce s přízviskem aprílový.

Foto: Stanislava Dvořáková

Pohled na zasněžené ulice města v předvečer 31.března.

Článek

Letošní rok přinesl do města Ústí nad Orlicí již od svého začátku vzhledem k příznivým podmínkám připomínajícím předjaří možnost zahájení četných stavebních prací a úprav. Pokračovalo se na rekonstrukci sběrného dvora, na přestavbě SŠUP, na železničním koridoru, začaly úpravy parků a městských záhonů včetně zahájení úklidu města.

Nástup měsíce dubna však jakoby vrátil běh ročního období zpět a přinesl řadu komplikací jak stavařům, tak řidičům a chodcům. 

Již 31. březen připravil probuzení, při kterém to vypadalo, jakoby se své vlády ujala zima doprovázená hustou clonou sněhových vloček. Tolik sněhu nebylo ani o Vánocích. I zaparkovaná auta byla ukryta pod sněhovou nadílkou. Polední hodiny pak přinesly další nemilé překvapení. Ulice pokryly obrovské kaluže, a kdo si vyšel v jarním obutí, měl o koupel postaráno.

Odpoledne sice vysvitlo slunce, takže bylo možné v jarním oblečení vyrazit na potřebné pochůzky, kdo však uvěřil a nechal doma deštník, připravil si pěknou sprchu. Tentokrát to byl důkladný liják doprovázený hromem s blesky.

Večer se zdánlivě počasí uklidnilo, první duben však nastoupil s pořádným větrem. Odpoledne se přidala bouřka, kdy v několika minutách temná clona za okrajem města bleskově překryla modrou oblohu a v mžiku nastala pravá bílá tma. Po chvíli důkazem prudké metelice s ostrými krystalky zmrzlých vloček byl jen nový bílý příkrov, rychle se měnící na všudypřítomnou vodu.

Tak skončil první den aprílového měsíce, kdy město sice nezasáhly žádné kalamity, ale řidiči i chodci si dostatečně užili všechny přírodní živly. Na večerní obloze se sice ukázal zamlžený měsíc, který však byl předzvěstí, že ani v příštích dnech nebude lépe.

To se vyplnilo hned ráno 2. dubna, kdy ulice byly znova pokryty značnou vrstvou sněhu a obyvatelům i řidičům tak nastaly další problémy. Naštěstí s nastupujícím dnem většina sněhu roztála, i když déšť s poletujícími vločkami sněhu neustal.

Reklama

Výběr článků

Načítám