Hlavní obsah

Anička a Janíček, dříve třeba Petra či Tereza. Papírové panenky se vrací na Slovácko v kroji

Novinky, Lenka Durďáková

Pamatujete si papírové vystřihovánky panenek a občas taky panáčků? Třeba Petru, Martinu, Terezu? Nikdy ale neměly kroj… až dnes znovu ožívají a první pár, Anička a Janíček, budou poprvé představeni v neděli 9. září na Slováckých slavnostech vína v Uherském Hradišti.

Foto: Archiv Regionu Slovácko

Vystřihovánky

Článek

Holčičky, kluci, ale i jejich rodiče, kteří si v dětství velmi často hráli s vystřihovánkami a oblékali panenky do nejrůznějších módních kousků, berou do ruky po letech nůžky a pouští se do vystřihovánek Aničky a Janíčka, kteří se oblékají do kroje.  

„Nápad krojových vystřihovánek není úplně nový, ale dlouho jsme hledali někoho, kdo k tomuto dílu přistoupí s respektem ke kroji a tradicím obecně a kdo bude ochotný každý krok konzultovat s etnografy, aby měl výsledek i vysokou uměleckou hodnotu,” popisuje více než půlroční genezi starosta Uherského Hradiště a předseda správní rady Regionu Slovácko, Stanislav Blaha a dodává: „Mě vystřihovánky Yvony Jandákové nadchly a věřím, že stejně tak se budou líbit i dětem a dospělým. V příštím roce představíme na Slovácku zase další krojový pár.”

Zájemci si vystřihovánky budou moci premiérově koupit na Slováckých slavnostech vína a otevřených památek v Uherském Hradišti v prodejně Tradičního výrobku Slovácka, ve Slováckém muzeu, ve Skanzenu Rochus, ve Starém Městě na Event centru a na www.tradicnivyrobek.cz.

V původním projektu autorky Mgr. A. Yvony Jandákové je zpracován kroj z Podluží, Region Slovácko však plánuje postupně zpracovat další kroje Uherskohradišťska a Uherskobrodska. Vznikne tak série vystřihovánek, které před dvěma generacemi nechyběly v žádné rodině, a se kterými si děti běžně hrály.

Vezměte i vy s dětmi nůžky do ruky a nechte se pohltit příjemnými vzpomínkami na dětství nebo se přijeďte sami podívat na představení vystřihovánek na nedělní pořad Slováckých slavností vína a aotevřených památek na Kolejním nádvoří Klobúček s kosírky kohútí od 13:30 do 14:30 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám