Hlavní obsah

Ani vytrvalý déšť nezastavil festival Cesta k nám a Dětský den 

Novinky, Jiří Růzha

Na poslední chvíli se pořadatelům festivalu pro zdravotně postižené Cesta k nám, spojeného s Dětským dnem, podařilo před deštěm přesunout z Městských sadů do Domu kultury v Ústí nad Labem.

Foto: Jiří Růzha

9.ročník festivalu Cesta k nám v Ústí nad Labem - nálada byla úžasná

Článek

JP production a BEMA production (www.superkoncerty.cz ), pod záštitou Ústeckého kraje, pořádaly 1.června již devátý ročník festivalu pro zdravotně postižené nazvaného Cesta k nám. Třetím rokem je tento festival spojený s Dětským dnem.

Tento ročník byl však po letech kvůli veliké nepřízni počasí na poslední chvíli přesunut z Městských sadů, kde byla připravena spousta doprovodných programů hlavně pro děti, do prostorů Domu kultury města Ústí nad Labem. Nutno říci, že přesun se pořadatelů opravdu povedl. Na sále nechyběly ani skákací hrady, malování na obličej, ani různé stánky se soutěžemi, záchranáři Ústeckého kraje a stánek České pojišťovny se soutěží o nejkrásnější obrázek.

Festivalu Cesta k nám se zúčastnila řada sociálních zařízení Ústeckého kraje. Domov „bouřňák“ Háj u Duchcova, taneční country skupina Lucarino Dance z Domova Na Svobodě Čížkovice, hudební skupina Vega z DSP Skalice, Speciální základní škola, Mateřská škola a Praktická škola Pod parkem v Ústí nad Labem, Divadelní skupina z Domova „Bez zámků“ Tuchořice, Domov pod Lipami Smečno, hudební skupina z DSP Litvínov a hudební skupina Terezky z DZR Terezín.

Jako hosté se na festivale představila taneční skupina Bílý zajíc Libochovice s ukázkami country tanců a pomyslnou třešničkou bylo vystoupení skupiny The Boom – Beatles Revival, která všechny přenesla do počátků dnešní moderní muziky a řada lidí se s nimi vrátila do dob svého mládí. Vše zakončil hodinový koncert Michala Davida Revival, který roztančil a rozezpíval všechny lidi v sále. Celý festival moderovala úžasná Inka Rybářová s klaunem Rybkou. Od samého začátku to byli oni, kteří dokázali roztančit celý sál a celou dobrou náladu udržet až do samotného konce o páté hodiny odpolední.

Na sále kulturního domu se tančilo, divadelničilo a zpívalo. V předsálí se hrály soutěže a skákalo na hradech. Bavit se sem přišlo na 900 lidiček, ať již s postižením, nebo dětí, které i přesto, že venku po celý den lilo a lilo, přesvědčili své rodiče a vyrazily s nimi do „kulturáku“ na dětský den. Každé dítě obdrželo dárek od záchranářů a České pojišťovny. Dlouhá fronta se také tvořila u malování na obličej a sál zaplnila spousta tváří tygříků, víl a klaunů. Hudba, tanec a zábava vyhrála nad uplakaným dnem.

Pořadatelé se dobře postarali i o jednotlivá zařízení, která obdržela občerstvení a drobné dárky. Je nutno zdůraznit, že by se toto vše neobešlo bez sponzorů a dárců, kterým patří hluboký dík. Vše proběhlo bez problémů a domů se všichni rozcházeli strašně neradi.

Na jubilejní desátý ročník, který se bude v Ústí nad Labem konat příští rok, již nyní pořadatelé slíbili trhák největší, ale nechtějí říci, co nebo kdo to bude. Ale jako patrona festivalu chtějí mít mimo jiné - sluníčko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám