Hlavní obsah

Ani déšť nezastavil rytíře v nelítostném klání na lysickém panství

Novinky, Dagmar Šnajdarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásné bujné koně, slavné rytíře v plátovaných zbrojích, vlající vlajky, napínavá klání a nelítostné souboje, to vše obdivovalo v neděli 29. června více než 650 návštěvníků zámku Lysice nedaleko Boskovic. Udál se tu velký rytířský turnaj na počest Jiřího z Kunštátu a Poděbrad.

Foto: Dagmar Šnajdarová

Anna z Rožmberka

Článek

Velkolepý turnaj Hold Jiřímu z Kunštátu se odehrál na prvním nádvoří lysického zámku a v rytířských soubojích jste zde mohli obdivovat Hynka Bočka z Kunštátu, Annu z Rožmberka, Monsieur Delacroix či Roberta Vlka ze Šumburku. Přítomen byl osobně i sám český král Jiří z Kunštátu a Poděbrad se svým věrným Bratrem Palečkem. Jen co se král usadil na trůn, zahájil herold královský pan Olšan z Olšan klání rytířské na kolbišti lysickém.

Rytíři se utkali v souboji sekernickém, kde vítěznou stuhu z rukou krále převzal francouzský rytíř Monsieur Delacroix. V dalších turnajích, např. ve střelbě z luku, si velmi dobře vedla dcera pana Petra z Rožmberka, Anna.

Na programu bylo i klání s dřevci či ztvárnění legendy O drakovi a svatém Jiří. Spokojenost návštěvníků byla zjevná nejen z jejich rozesmátých tváří, ale i z povzbuzování rytířů během soubojů nebo provolávání slávy králi na panství lysickém. Před závěrem se nad zámkem přehnala dešťová sprška, ale ani ta nenarušila průběh turnaje, naopak prokázala chrabrost a udatnost rytířů, ale i obecenstva.

Rytířský turnaj Hold Jiřímu z Kunštátu byl součástí Roku pánů z Kunštátu, výstavní a prezentační akce Národního památkového ústavu.

Rytířský turnaj byl částí tradičních Lysických férií. Během víkendu 28. a 29. června prošlo zámkem více než 1620 návštěvníků. Užili si nejenom kostýmované prohlídky bohatých zámeckých interiérů, ale i prohlídku zbrojnice, minijarmark na druhém nádvoří, expozici historického kočáru a výstavu o lesnictví nejen na lysickém panství.

Další akcí na Státním zámku Lysice jsou noční prohlídky na téma lesu a lovu Myslivecká romance, které se konají v sobotu 5. července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám