Hlavní obsah

Anenská pouť odstartovala v Bořeticích předhodovní týden

Novinky, Veronika J. T. Nováková

Bezmála tisícovka místních i přespolních přišla vzdát hold a vyprosit si požehnání od patronky Bořetic, svaté Anny. V neděli 28. července tak začal i poslední týden do krojovaných hodů.

Foto: Veronika J. T. Nováková

Pouť ke svaté Anně odstartovala v Bořeticích předhodovní týden.

Článek

Mezi poutníky nechyběli ani ti pěší, kterých si místní obzvláště váží.

„My jsme přišli z Čějkovic, což je asi deset kilometrů. Vyšli jsme v sedm ráno z našeho kostela, kde nám náš pan farář dal na cestu požehnání a chodíme sem proto, abychom si od babičky Pána Ježíše vyprosili ochranu a pomoc,” svěřila se jedna z nich.

Úderem desáté hodiny začala slavnostní bohoslužba, kterou letos sloužil otec Lukáš Engelman, farář v Ostravě Třebovicích. „Já jsem se do Bořetic dostal na pozvání otce Tomáše, se kterým se známe už ze semináře. Přijel jsem se podívat na jeho novou farnost a jsem velmi potěšen, jaké úcty se tu dostává nejen svaté Anně, ale i obecně tradicím,” vysvětli Engelman.

V Bořeticích se také svěřil, že právě svatá Anna má svůj podíl na jeho kněžské službě. Během svého kázání se pak dotkl především tématu rodiny, které padlo na úrodnou půdu - mladých rodin se totiž pouti účastní rok od roku víc.

Mezi stálými poutníky v Bořeticích nechybí ani představitelé veřejného života. Kromě zástupců obce letos dorazili například poslanec Jiří Mihola nebo bývalý ministr životního prostředí Libor Ambrozek. „Mám rád poutě a objíždím je po celém Slovácku. Moc mě těší, že jsou tu stále běžnou a přirozenou součástí života,” vysvětlil svoji přítomnost v Bořeticích Ambrozek.

Pro koho ale byla letošní pouť velkou neznámou, byl nový bořetický farář, Tomáš Caha, který ve farnosti působí od loňského roku a oslavu svaté Anny tak zažil poprvé. „Byl jsem překvapen, kolik lidí, především mladých lidí a mladých rodin, si sem dnes našlo cestu, a doufám, že to pro všechny bude přínosem a že si odtud kromě požehnání odnesou i krásné vzpomínky,” neskrýval svou radost Caha.

Svatá Anna jakoby sama odehnala bouřkové mraky, které se kolem Bořetic kupily a zaváněly deštěm. První kapky však padly až po závěrečném koštování poutních koláčů. Pouť ke svaté Anně tak odstartovala poslední týden do krojovaných hodů, které vypuknou už v neděli 4. srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám