Hlavní obsah

Americký astronaut Andrew J. Feustel navštívil ostravský magistrát

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 10. dubna v 15 hodin zahájil americký astronaut Andrew J. Feustel se svou ženou Indirou Feustelovou návštěvu Ostravy na tamním magistrátu. Po tiskové konferenci se setkal s náměstkyní primátora Andreou Hoffmannovou.

Foto: Josef Zajíc

Na besedě na Magistrátu města Ostravy. Zleva Pavel Suchan, Prof. Mgr. Jana Kukutschová, Indira Feustelová, Andrew Feustel, Josef Foldyna.

Článek

Po celou dobu návštěvy v České republice doprovází americké hosty Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd České republiky. 

V Ostravě přivítala astronauta prorektorka Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava prof. Mgr. Jana Kukutschová, Ph.D. a Ing. Josef Foldyna, CSc., ředitel Ústavu geoniky AV ČR. 

Americký astronaut Andrew Feustel (*25. srpna 1965) navštívil Českou republiku již několikrát. V tomto roce je v České republice od 5. dubna. Navštívil Prahu, Olomouc, nyní je v Ostravě - a právě zde měl ve středu besedu se studenty na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě Ostrava. Další jeho cesta povede do Brna.

Jak Pavel Suchan upozornil, setkání se uskutečnilo v den, kdy byla v 15.00 hodin zveřejněna fotografie černé díry, 12. dubna je Mezinárodní den kosmonautiky (připomíná první let kosmonauta Jurije Gagarina do kosmu v roce 1961).

Astronaut Feustel stručně shrnul svoji cestu do kosmu, co vše musel zvládnout.  Absolvoval tři návštěvy kosmu.

Do kosmu přivezl českého plyšového krtečka, sbírku básní Jana Nerudy Písně kosmické, vlajku České republiky a obrázek, který nakreslili chlapci v terezínském ghettu.

V kosmu prožil 226 dní. Ve volném prostoru se pohyboval 61 hodin a 48 minut. Pokud vše vyjde, jak má, bude usilovat o to, aby se za pět let dostal do expedice na Měsíc.

Amerického astronauta na cestě v České republice doprovází jeho žena Indira Feustelová. V rámci besedy řekla, že se ve svém povolání zabývá mozkem. Její manžel kosmickým prostorem. „Je ovšem pravda, že tak jak víme málo o lidském mozku, tak málo ještě toho víme i o kosmu.”

Spolu s manželem vychovávají dva syny, kteří doma berou jejich práci jako samozřejmost, ale když na besedách vidí, jak si lidé, a to téměř na celém světě, práce astronautů váží, tak si najednou uvědomí, jak důležité činnosti se jejich rodiče věnují. Vždyť do vesmíru se prozatím dostalo jen 559 lidí.

Po besedě na magistrátu přijala Indiru Feustelovou a Andrewa Feustela náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová. V 17 hodin byla na VŠB - TUO zahájena beseda ve zcela zaplněné aule.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám