Hlavní obsah

Amedeo Minghi opět okouzlil česko-slovenské publikum

Novinky, Stanislav Stebila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italská hudební legenda se opět vrátila do České republiky. Od první návštěvy zpěváka Amedea Minghiho uběhlo jen málo času. Začátkem letošního dubna natočil v Praze videoklip. Měsíc poté vystoupil mistr ve vyprodaném plzeňském divadle Alfa a 12. června zazpíval na stadionu FC Vysočina v Jihlavě.

Foto: Stanislav Stebila

A. Minghi a Andrea Andrei (Insieme) v rozhovoru s K. Peterkou

Článek

Italská hudební legenda se opět vrátila do České republiky. Od první návštěvy textaře, skladatele a věhlasného zpěváka Amedea Minghiho uběhlo jen málo času. Začátkem letošního dubna natočil s duem Insieme videoklip ke skladbě Emanuela ed io (Emanuela a já, https://www.youtube.com/watch?v=AdNefh4pgdk=youtu.be).

Klip se natáčel začátkem dubna na mnoha místech našeho hlavního města. Měsíc poté vystoupil mistr ve vyprodaném plzeňském divadle Alfa.

12. června vystoupil v Jihlavě na stadionu FC Vysočina na festivalu Léto s muzikou (Hvězdy pod hvězdami) pro lidovou česko-slovenskou televizi Šlágr. Zazpíval si společně s Davidem Mattiolim a Andreou Andreiem, projektem Insieme, romantickou skladbu Emanuela ed io a před svým sólovým vystoupením promluvil k publiku krásně lámanou češtinou: "Dobrý večer. Pro mne je čest být pozvaný na tento krásný koncert. Ze srdce doufám, že není můj první ani poslední koncert, večer s vámi. Teď pro Vás zazpívám pro mne moc důležitou písničku. Děkuji. Děkuji všem". (Záznam proslovu: https://www.youtube.com/watch?v=rZ5zEdIWfo8)

Řeč je o skladbě Un uomo venuto da lontano (Muž, který přišel z daleka, https://www.youtube.com/watch?v=N6Mgy8Jxj8w), kterou věnoval papeži Janu Pavlu II. a zpíval mu ji pod balkonem před zaplněným Svatopetrským náměstím ve Vatikánu. Amedeo je skladatel s náboženskými texty a složil mnoho skladeb s např. vánočními či velikonočními motivy.

"Když jsem tuto skladbu skládal v roce 1993, myšlenkou byla dát hold tomuto muži. Mnozí si neuvědomují rozsah toho, co pro celý svět dělal. Snažil jsme se to říct, ve slovech a hudbě. Pak, v roce 1998 jsem vložil píseň na můj album a přišlo povolení přímo z Vatikánu používat obrazy papeže ve videoklipu věnované písně. Já bych se nikdy neodvážil dát papeže do svého videa, ale nápad přišel. V písni o něm mluvím jako člověku, ne jako o papeži. Byl to muž, který znal lásku a život. Vzpomínám si na jeho velkou trpělivost. Setkal se denně se stovkami lidí a vždy věnoval lásku všem. Dokonce i na veřejných příležitostech přivítal všechny přítomné, jednoho po druhém," doplňuje mistr.  

V těchto dnech natáčí Amedeo novinkový videoklip na Sicílii v nádherných přírodních scenériích. Televize Šlágr bude v září přítomna premiéře klipu v Římě.

„Je navázaná slibná spolupráce, která mne osobně těší. Česká a Slovenská republika je pro mne místem, kam se rád vracím. Již od doby, kdy jsem v letech 1991-1994 zhudebnil celkem pět dílů fantasy pohádky Fantaghiro,“ svěřuje se Amedeo.

Televize Šlágr vysílá záznam festivalu, kde bylo necelých 3 000 diváků z Čech a Slovenska v neděli 22. června. Diváci uvidí na 40 známých umělců a kapel, včetně několika zahraničních hvězd.

Podrobnější informace o vystoupení Amedea Minghiho a dua Insieme na webových stránkách: http://www.gardes.cz/insieme-a-amedeo-minghi/

Reklama

Výběr článků

Načítám