Hlavní obsah

Alzheimer přináší také problémy s výživou, což většina lidí netuší, říká odbornice

Novinky, Věra Breiová

To, že lidé s Alzheimerovou nemocí mají velké problémy s pamětí, ví zřejmě každý. Málokdo však má povědomí o tom, že tato choroba způsobuje i narušení metabolismu, říká ředitelka domova pro seniory Clementas Renata Prokešová, která se péči o osoby s touto nemocí věnuje více než deset let.

Foto: Věra Breiová

Lidé s Alzheimerem třeba už chvíli po obědě nevědí, že něco jedli

Článek

Většina seniorů, kteří trpí Alzheimerovou chorobou, hubne. „Proto je zapotřebí výživu osob s touto diagnózou sledovat a v případě potřeby řešit s odborníky třeba i speciální a doplňkovou výživu,“ vysvětluje Prokešová. Jednodušší je to v zařízeních, která jsou na péči o osoby s touto chorobou zaměřena, kde je k dispozici nutriční specialista spolu se zdravotními sestrami.

„Domácí péče o lidi s Alzheimerovou nemocí je, kromě jiného, náročná právě z hlediska výživy. A to i po psychické stránce. Senioři s demencí si často nevzpomenou, kdy mají jíst a pít, někteří si nepamatují, že jedli a dožadují se dalšího jídla, na řadu mohou přijít i výčitky. Pokud se tak navíc chová blízký příbuzný, který vás ani nepoznává, je to psychicky velmi vyčerpávající,“ popisuje Renata Prokešová.

V domovech, kde se o nemocné s Alzheimerovou nemocí starají, je speciálně školený personál, který je na takové situace připraven. „V domově Clementas v Mlékovicích dbáme na to, aby strava pro seniory byla co nejpestřejší, aby jídlo klienta i esteticky lákalo a chutnalo mu. Faktem je, že někteří z našich klientů třeba už chvilku po obědě nevědí, že něco jedli. My ale vidíme, že si pochutnali. Zapomínání patří, bohužel, k jejich diagnóze, ale náš personál se s tím umí vyrovnat,“ vysvětluje Prokešová.

Stav klientů se v domovech pravidelně sleduje. Pokud se zjistí u některého seniora váhové úbytky, řeší se s praktickým lékařem a následně s nutriční poradnou. Pak se zavedou přídavky jídla nebo speciální a doplňková výživa. „Samozřejmě záleží na příčině a velikosti váhového úbytku,“ dodává Renata Prokešová s tím, že u osob s diagnózou Alzheimerovy nemoci je váhový úbytek v souvislosti se změnou metabolismu téměř pravidlem.

Jídelníček je proto připravován ve spolupráci s nutriční terapeutkou. „Samozřejmě je vždy doplňován a obměňován podle toho, co zajímavého nebo sezónního nabízejí naši dodavatelé,“ vysvětluje vedoucí provozu Martina Macháčková, která „velí“ i kuchyni. Proto se zde co nejvíce využívá dodávek čerstvého ovoce a zeleniny. „Ale určitě se těšíme i na to, až ochutnáme rajčata či okurky ze záhonků na zahradě, o které se starají naši klienti,“ usmívá se.

Domov pro seniory Clementas v Mlékovicích je součástí nově vznikající sítě domovů pro seniory. Má kapacitu 250 lůžek a stará se převážně o seniory, kteří onemocněli Alzheimerovou chorobou, Parkinsonovou chorobou či jiným typem demence, klienty po cévních mozkových příhodách a klienty s omezenou pohyblivostí. V provozu je kromě tohoto domova nyní i Centrum pro seniory v Kolíně, na podzim se bude otevírat další domov v Janovicích (Plzeňský kraj) a v roce 2019 v Hředlích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám