Hlavní obsah

Album Hvězdolet 06 vyšlo před čtyřmi desítkami let, ale dodnes nezestárlo

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřicet let uteklo od vydání alba Hvězdolet 06, které vydal Supraphon a na které zpívá šest populárních zpěváků. I když album ve své době nepochopitelně zapadlo, dodnes se dá poslouchat. Za zajímavou koncepcí tehdy stáli Bohuslav Ondráček, Zdeněk Borovec a Jiří Vobruba.

Foto: Tomáš Maceška

Obal LP desky Hvězdolet 06, kterou vydal v roce 1979 Supraphon.

Článek

Jedním ze zajímavých projektů z konce sedmdesátých let byl rozhodně Hvězdolet 06, což byla dlouhohrající deska, kterou autorsky připravil Bohuslav Ondráček a Zdeněk Borovec.

Šlo o projekt nikterak tematicky omezen, kde se ve studiu spolu s Tanečním orchestrem Československého rozhlasu za řízení dirigenta Josefa Vobruby sešla šestice zpěváků, a to Helena Vondráčková, Hana Zagorová, Marie Rottrová, Václav Neckář, Jiří Schelinger a Jiří Korn.

Album Hvězdolet 06, které mělo zajímavou koncepci i kompaktní tvar a zvuk stejně jako účast špičkových interpretů, vznikalo na jaře 1979 ve Studiu Mozarteum.

Na desce je celkem čtrnáct písní, z nichž dvě zpívají všichni dohromady a pak každý se zúčastněných zpěváků interpretuje dvě sólově, přičemž ti ostatní mu zpívají sbory. Výsledkem bylo popové album, které mělo všechny předpoklady stát se hitovým už jenom ve své době moderními a s odstupem času nadčasovými písničkami.

„Projekt Hvězdolet 06, na němž se podílelo šest interpretů, které si autor Boban Ondráček vybral, neměl v médiích velkou odezvu. Je to škoda, protože si dodnes myslím, že po Golden Kids se Bobanovi podařilo dát kupy opět pár sólistů, kteří měli chuť společně něco vytvořit. Já jsem šťastnej, že jsem se na těchto písních se svými kolegyně a kolegy, kterých si moc vážím, podílel. Rána stříbrná jsou, myslím, moc podařenej Bobanův song,” zavzpomínal před časen Václav Neckář.

Reklama

Výběr článků

Načítám